Most sárkányok repkednek az égben.

A berlini Tempelhof repülőtér valamikor Németország legnagyobb és legforgalmasabb légikikötőjeként üzemelt, Európa egyik ikonikus reptereként a II. világháború előtti korszakra emlékeztetett. Az épületkomplexum dizájnja egy repülő sast formázott, amelyben a hangárok a kiterjesztett szárnyakat jelenítették meg.

A Tempelhof 1923-ban nyitotta meg kapuit, és itt alakult meg a Lufthansa is 1926-ban. A régi terminál 1927-ben épült, amikor az első kereskedelmi repülők indultak. A nácik hatalomra kerülését követően komoly fejlődésnek indult a légikikötő. Hitler és Albert Speer Európa kapujának szánták, s ennek megfelelően gigantikus ív alakú terminálépületet terveztek, amelyet a legendás brit építész, Norman Foster “Minden Repülőtér Atyjának” nevezett, s amely építésekor a világ második legnagyobb épülete volt. A tetőn kialakított ülőhelyekről 80 000 néző figyelhette volna a légi bemutatókat, ha nem szól közbe a világháború, és elkészülnek a nagyszabású tervekkel.

Fotó: en.wikipedia.org
Fotó: www.crash-aerien.news
Fotó: Darren/flickr
Fotó: Andrij Bulba/flickr
Fotó: withberlinlove.com
Fotó: www.airliners.net
Fotó: Gary McNair/flickr
Fotó: withberlinlove.com

Miután a repülőtér 2008-ban bezárt, a város visszanyerte a 386 hektáros területet, és a hozzátartozó hatalmas épületkomplexumot. Az egykori reptér megnyílt a nagyközönség előtt, és egyedi, fantasztikus parkká alakult. Manapság a területen 6 km hosszú kerékpár, görkorcsolya és futópályát találunk, de helyet kapott itt egy 2,5 hektáros piknikező rész, és egy óriási kutyafuttató is. A legnépszerűbb tevékenységek még mindig a repüléshez kapcsolódnak, csak már nem az óriási utasszállítók, hanem a kite sárkányok segítségével.

Fotó: capitalmark.eu
Fotó: www.npr.org
Fotó: Marco Hamersma/flickr
Fotó: de.wikipedia.org
Fotó: de.wikipedia.org
Fotó: bartb_pt/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com