Hatalmas farm a homoktengerben.

Wadi Rum völgye, Jordánia déli részén, a szaud-arábiai határtól nem messze annyira különös táj, hogy sokan csak „Holdvölgynek” nevezik. A völgyet vörös homok tölti meg, ebből emelkednek ki a gránit és homokkő tömbök. Meredek sziklák, szűk szurdokok, természetes boltívek, barlangok tarkítják a 720 km2-es területet. A természetesen száraz vidék csak kevés csapadékot kap, a növényzet ritkás.

Meglepő módon azonban itt találjuk Jordánia legnagyobb farmját, a Rum Farmot.

Fotó: www.yannarthusbertrand2.org

A farmot 1986-ban hozták létre, a sivatag közepén, mintegy 2000 hektáron. Noha egészen valószínűtlennek tűnik a helyválasztás, máris értelmet nyer, ha tudjuk, hogy a sivatag alatt egy hatalmas víztömeg terül el. Valójában a sivatag számos népének vízellátása ettől a forrástól függ.

Rum Farm szabadföldi zöldség-, a takarmány és a gabonatermesztés helye: többek közt padlizsán, káposztafélék, füge, gránátalma, krumpli, sütőtök, paradicsom terem itt.

Fotó: www.yannarthusbertrand2.org

Speciális öntözési technika biztosítja a föld alatti víztömegből a vízellátást, és sokat kölcsönöztek az ókori egyiptomiaktól, nabateusoktól is a mezőgazdasági technika kialakításakor.

Fotó: dairyspecialistinrussia.blogspot.com
Fotó: dairyspecialistinrussia.blogspot.com

Annyira sikeres ez a farm itt, a sivatag közepén, hogy Jordánia élelem-ellátásának nagy részét ők végzik, még Ammánba, a fővárosba is jut a szállítmányból.

Fotó: dairyspecialistinrussia.blogspot.com

Forrás: www.amusingplanet.com