Kellemetlen tünetek.

Nem valami kellemes a sárga dajkapókkal találkozni – egyre többen tudják ezt. A mediterránból származó pókfaj újnak számít Erdélyben – bár hivatalosan még nem írták le ott, előfordulásáról már tudnak. A meleg térségből érkező ízeltlábú valószínűleg rakományokkal, szállított áruk közé bújva hódítja meg az északibb régiókat – jelentették már Ausztriából, Németországból és Magyarországról is.

A csípést szenvedő szervezete helyi allergiás reakciókkal védekezik. A csípés környéke megdagadhat, erősen fájhat, viszkethet, éghet. A helyi bőrgyulladás mellett ödéma is kialakulhat, a duzzanat lassan múlik. Sőt, néha még az is előfordul, hogy a páciens belázasodik. Szerencsére a pókcsípés nem túl gyakori, bár kétségtelen, hogy az egyre melegebbé váló nyarakon egyre többször fordul elő – és ez vélhetően a jövőben sem lesz másként.

Fotó: szekelyhon.ro

A sárga dajkapóknak van egy rokona is, a mérges dajkapók – ez utóbbi nálunk is őshonos, viszont keveset kerül a szem elé. Főként azért, mert elsősorban vizes réteken, kaszálókon él, másodsorban pedig éjszakai életmódot folytat. A sárga dajkapók viszont a városi környezetet kedveli, ezért sokkal nagyobb eséllyel futhatunk össze vele egy kellemetlen találkozásra. Főleg a lakások körüli bokrokban, cserjékben él, bemegy az otthonokba is, nyáron, de főleg ősszel, amikor lehűl a levegő. Mediterrán térségből érkezett, azaz melegkedvelő, ezért mászik be a lakásokba is, amikor hűvös van.

A szakember szerint, ha már megtörtént a csípés, de enyhék a tünetek, akkor jegeljük a helyét, pihenjünk, és hasznos lehet allergia elleni készítmény is. Viszont ha nagyon fáj, duzzad a helye, vagy belázasodunk, feltétlenül keressünk fel orvost!

Forrás: szekelyhon.ro