Átgondolatlan áttelepítések.

Alapvetően dicséretes a kínai kormány szándéka: minél több zöldet, fát szeretnének a városokba telepíteni. Az elmúlt években azon ügyködtek, hogy a városi erdő felvegye a harcot a légszennyezés ellen és árnyékot varázsoljon a közterekre, utcákra, parkokba.

Azonban ha megvizsgáljuk, hogy honnan származik az a sok-sok fa, döbbenetes dolgokra derül fény – és már nem biztos, hogy tapsolni fogunk a fásítási programhoz.

Az urbánus környezetben álló fák többsége ugyanis egyáltalán nem itt nevelkedett, hanem távoli, vidéki területekről érkezett.

Egy kínai fotós, Yan Wang Preston leleplezte a háttérben zajló folyamatokat. Miközben a Jangce folyó teljes hosszát fényképezte 5 évvel ezelőtt, nem várt összefüggésekre jött rá. 2013 márciusában Preston megállt egy apró faluban Kína Jünnan nevű tartományában, ahol észrevett egy gyönyörű, 300 éves fügefát.

A falu épp lerombolás előtt állt, mert a közelben egy duzzasztógátat építettek. Ezért Preston fotózni kezdte a települést, hogy minél többet megörökítsen a hamarosan eltűnő helységből. 3 hónappal később, amikor visszatért ebbe a pici faluba – annak csak hűlt helyét találta.  Nem csak a házakat rombolták földig, de a fák is hiányoztak!

A fotós megtudta a falu egykori lakóitól (akiket magasabban fekvő területekre költöztettek át), hogy a fákat nem kevés pénzért mind eladták. A legnagyobb fát – azt a bizonyos fügefát, amit a nő Frank-nek nevezett el – egy 5 csillagos, épülő hotelnek értékesítették, amely mintegy 2 órás autóútra helyezkedik el.

Amikor Preston követni kezdte a nyomokat, és megtalálta a fát, döbbenten látta, hogy a füge egy üres építési területen áll. Az építkezés még csak el sem kezdődött! Szívszorító látvány volt így látni az egykor élettel körbevett fát. A megnyomorított növényt úgy próbálták életben tartani, hogy tűlevelekkel és tápláló zacskókkal fedték be. Úgy festett, mint egy infúzióra kötött beteg a kórházban. A fotós 2017-ben visszatért, de addigra Frank már 2 éve halott volt.

„A fák áttelepítése Kínában nagyon komoly iparrá nőtte ki magát. Rengeteg növényt gyökerestül kitépnek és óriási távolságokra szállítják őket. Azzal sem törődnek, hogy az ottani klíma megfelel-e a növénynek. Láttam olyan fákat, amelyek Vietnámból kerültek át, és senki sem foglalkozott azzal, hogy az új hely mennyire hideg számukra. Be kellett csomagolniuk őket hatalmas nejlonzsákokba.” – mesélte a nő.

Forrás: www.amusingplanet.com, képek: Yan Wang Preston