Ma is aktuális a plakát.

De jó, hogy vannak, akik még őrizgetnek régi plakátokat, szórólapokat! Jó visszanézni évtizedekkel később ezeket az emlékeket. Most a Főkert oldalán bukkant fel egy relikvia: a Budapesti Városvédő Egyesület akcióinak egyike volt a 80-as évek második felében a fővárosi fák nyári védelmére való felhívás. A ma is aktuális plakátot egy lelkes tag, Bartos Mihály tette közzé.

Szerencsére akkortájt sem feledkeztek meg a városi fákról: a forró nyári napokon bizony ők is szenvednek a parkokban, házak előtt, utcán álldogálva. A Budapesti Városvédő Egyesület akcióinak egyike volt a 80-as évek második felében, a fővárosi fák nyári védelmére való felhívás. Ahogyan Bartos Mihály visszaemlékezésében meséli, a szakemberekkel plakátot készíttettek és a tagok, aktivisták vitték, ragasztották, helyezték ki a városban, házak hirdető felületein, üzletek ajtaján, kirakatokban és más, a tulajdonosok által engedélyezett helyeken.

A plakát egy példányát immáron több mint három évtizede őrzi. „Tartalma az eltelt évtizedek alatt sem avult el, az ma is aktuális! Mi is ez a tartalom? Néhány, mindenki számára érthető, egyértelmű mondat: „Szomjaznak az utcai fák! / A fák még a természetes csapadékhoz sem tudnak maradéktalanul hozzájutni a burkolt útfelületek mentén! / Néhány vödör vízzel megmenthetjük őket! / A fiatal fákat évente legalább hatszor, az 5 évnél idősebbeket 3-5 alkalommal kell öntözni, májustól szeptemberig, esetenként 40-60 liter vízzel. / Kérjük, mentsék meg a házuk előtt szomjazó fákat!” – összegzi Bartos Mihály.

Igaz, hogy napjainkban a FŐKERT munkatársai a legmelegebb nyári napokon is rendszeresen öntözik, gondozzák a budapesti faállományt, azonban mi is sokat tehetünk értük. Miért ne locsolhatnánk meg őket időnként magunk is?

Hiszen a plakát kérése ma is aktuális: „Kérjük Önöket, mentsék meg a házuk előtt szomjazó fákat!”

https://www.facebook.com/fokertbp/photos/a.333256060128688.78675.333243893463238/1748038348650445/?type=3&theater

Forrás: varosvedo.hu