Folsavval gazdagítva a kismamák számára.
A Szent István Egyetem törekvéseinek köszönhetően az elkövetkező hetekben, hónapokban a szellemi tulajdonokból, az eddig kifejlesztett szabadalmakból értékes piaci termékek válhatnak, amelyek hozzájárulnak az intézmény versenyképességének növeléséhez.
Esőként a Blue Seven Group Zrt.-vel közösen fejlesztett szabadalom jelenik meg a hazai boltok polcain. A termék egy tojás, amelyet várandós anyáknak és gyermekeknek is ajánlanak. A tojás különlegessége a magas folsavtartalom, ami főként az első trimeszterben jelent kulcsfontosságú támogatást az egészséges magzati fejlődéshez.
A folsav mellett vasat, cinket, kolint, omega-3 esszenciális zsírsavakat, továbbá konjugált linol- és linolénsavakat is tartalmaz az okos- vagy kismama-tojás.
A vízben oldódó vitaminok közé tartozó folsav (más néven B9-vitamin) számos biológiai és kémiai folyamatban elengedhetetlen szerepet játszik, így például a sejtek osztódása szempontjából is fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen az emberi szervezetben. A kismamák számára – sőt már a babatervezés előtt – is javasolják a szakemberek a folsav rendszeres pótlását, a magzati velőcsövet lezáró folyamat ugyanis csak ennek jelenlétében lehet hibátlan.
Erre a folsavpótlásra kínál innovatív megoldást a szabadalmaztatott eljárás, mely lehetőséget nyújt okos- vagy kismama-tojás előállításához, mely a folsav mellett vasat, cinket, kolint, omega-3 esszenciális zsírsavakat, továbbá konjugált linol- és linolénsavakat is tartalmaz.
A különleges tojás ráadásul az egyetem egy másik, 21. századi trendekbe illeszkedő élelmiszer-fejlesztése, a SALAdMI vegetáriánus szalámi egyik alkotóeleme is lesz, így nem kizárólag kismamák fogyaszthatják, hanem közvetett módon mások asztalára is eljuthat majd.
A magas minőségű, egészséges tojást előzetesen a Szent István Egyetem Babati tangazdaságában állítják elő 2021 januárjától, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy az agrárképzésben részt vevő hallgatók – a járványügyi előírások szigorú betartása mellett – ezáltal is hasznos gyakorlati tapasztalatokhoz jussanak.
Forrás: www.szie.hu
A kiemelt kép illusztráció.