Érzékeny minik.

A karácsonyfaféreg tudományos neve Spirobranchus giganteus, de ha megnézzük az állatokról készült képeket, rögtön megértjük, hogy miért kapták az ünnepi jelképre utaló becenevet.

A karácsonyfaféreg valójában egy mészcsőféreg, amely a szilárd mészcsővázába bármikor vissza tud húzódni. A különleges állat az óceánokban, tengerekben él, testét két varázslatos, spirálisan összetekeredő fonalszerűség alkotja.

Ezek a csőből kiemelkedve tényleg egy mini karácsonyfára hasonlítanak.

Ezek a spirálok szőrszerű függelékekből állnak, amelyek segítik az élőlényt a táplálék megragadásában. Általában mikroszkopikus méretű növényeket, vízben lebegő fitoplanktonokat fogyasztanak. A fonalakat emellett légzésre is használják.

Christmas Tree Worms on Bleached Coral Head, French Reef, Key largo

Az alig 4 cm hosszú élőlények számos színben léteznek, narancssárga, sárga, kék, fehér változatban is megtalálhatóak. A karácsonyfaférgek nem szeretnek sokat mozogni. Ha jó helyet találnak, egy élő meszes korall tetején, akkor ott fúrnak egy lyukat és az egész életüket ott töltik, csupán táplálékot szerezni bújnak ki időnként. Nagyon érzékenyek a zargatásra, már a legenyhébb érintésre, elhaladó árnyékra is visszahúzódnak a rejtekükbe.

Merry Christmas tree worm ! ;-)

Christmas Tree Worm

Christmas Tree Worm

Spirobranchus giganteus (Christmas tree worm)

Christmas Tree Worms

Have a Holly Jolly Christmas Tree Worm

Christmas Tree Worm

Christmas Tree Worms on Brain Coral

Forrás: www.amusingplanet.com