Vigyázat, tömeg!

Karácsony-sziget egy kicsi, Ausztráliához tartozó földdarab az Indiai-óceánon. A sziget leghíresebb lakója egy őshonos vörös rák, amelynek vonulása minden évben rendkívül látványos esemény. Az állatok az erdőből vándorolnak a partokra az esős időszak kezdetén, ami általában október-novemberre esik.

Több mint 50 millió felnőtt példány indul ilyenkor meg, a vándorlás általában szinkronban zajlik az egész sziget területén.

A vörös rák élete nagy részét az erdős dombokon tölti. A párzáshoz azonban a vízpartra megy, a vándorlás első hullámát a hímek indítják, a nőstények hozzájuk csatlakoznak. Az esős évszak beköszöntével (október-november) megváltozik a rákok hormonháztartása, és ahogy megnő a vércukorszintjük, úgy fejlődnek izmaik, amíg csak alkalmasak nem lesznek a nagy út megtételére. A rákoknak legkevesebb 5-7 napjukba telik, míg elérik a tengert.

A hímek a partra érve a homokba üregeket vájnak, majd a nőstényekkel párzanak. A vörös rák életciklusa egyébként rendkívül bonyolult, a körülmények által erősen meghatározott.

Az ember térhódítása oda vezetett, hogy minden évben egyre nagyobb számban pusztulnak el a migráló rákok. Több ezret az autók ütnek el, mások kiszáradnak, amikor az erdőirtott területeken kell haladniuk.

Az áthaladást falak és műanyag kerítések, terelők, rákhidak létrehozása is segíti. A vándorlás csúcsidőszakában bizonyos útszakaszokat le is zárnak a járműforgalom elől, mivel elképesztő mennyiségű rák halad ott át rövid időn belül.

Talán mondani se kell, hogy a rendkívül látványos jelenség minden évben kiemelt turisztikai attrakciónak számít.

Forrás: www.amusingplanet.com