Természetismereti tudásközpont.

Bár a város közepén fekszik, mégis csak kevesen ismerik a városligeti botanikus kertet. Talán azért is, mert az 1967-ben kialakított kert állapota az elmúlt években folyamatosan romlott, ideje volt már a felújításnak.

A Liget Budapest projekt keretében a kert most visszanyerte régi fényét  és Mőcsényi Mihály nevét felvéve nyitott újra.

A nemzetközileg is elismert tájépítész, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozója 98 éves korában hunyt el 2017-ben, a Városligetet megújító tájépítészeti pályázat megfogalmazásában, kiírásában, illetve a zsűri társelnökeként a pályaművek bírálatában is részt vett még.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A parkrészt a Főkert 100 éves jubileuma alkalmából, 1967-ben alakították ki. Az évtizedek során állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult. A helyreállításhoz a Főkert tervtárában fellelhető, eredeti tervek nyújtottak segítséget.

A botanikus kert területét a rekonstrukció során a Királydomb felőli oldalon megnövelték, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Helyet kapott még a területen egy különböző felületekből álló Kneipp-ösvény, újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó patakrendszer, melyet forrás táplál, visszatértek továbbá a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is.

A megújult botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú növényt ültettek el, több mint 35 ezres példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyébe egy új, modern épület került, amely vendéglátói, kiszolgálói és ismeretterjesztői funkciót kapott.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A remények szerint a zöldterület nem csak szabadtéri közösségi hely lesz, de természetismereti tudásközpont is, amely rendhagyó biológia és környezetismeret órák színteréül szolgálhat.

Forrás: ecolounge.hu