Előnyben a teaivók.

Tudjuk, tudjuk, hogy mindenki úgy issza a kávéját, ahogy akarja, és az emberek többségének ez a szokás szentírás: egy icipicit sem akarnak változtatni rajta. Azonban a tudósok szerint azok, akik édesen vagy világosan szeretik a feketét, nem csak több kalóriát vesznek magukhoz az indokoltnál, de rosszabbul is étkeznek, mint azok, akik feketén hajtják fel az italt. Ugyanez a szabály vonatkozik a teaivókra is, amennyiben tejjel és cukorral keverik az italt, igaz, náluk a negatív hatások kevésbé érvényesülnek.

Az illinois-i és a kaliforniai egyetem kutatói 19 400 kávé és teaivó étrendjét vizsgálták. Ennek során úgy találták, hogy az emberek egyszerűen figyelmen kívül hagyják az extra tej és cukorbevitellel járó kalóriákat – senki sem eszik kevesebbet ebédre azért, mert reggel kicsit gazdagabban itta a kávéját.

A kutatók az alábbi megállapításokat tették:

A kávéivók jóval több kalóriát juttatnak a szervezetükbe az italba tett cukorral, tejjel, tejszínnel…

A teával összehasonlítva, a kávé kalóriadúsabb szokásokat hoz magával, mivel 3-ból 2 kávézó tesz még hozzá cukrot, krémport, tejet… és így tovább. A teaivók esetében viszont csak 3-ból 1 édesíti valamivel az italt.

Egy adag cukorban kb. 11 kalória van, egy adag tej kb. 9 kalóriát tartalmaz. Ezek a kalóriák összeadódnak, a tanulmányok szerint a kávét tejesen és cukrosan fogyasztók mindent összevetve 69 többletkalóriát vesznek magukhoz naponta. A cukros és tejes teáért rajongók viszont csak napi 43 extra kalóriát visznek a szervezetükbe.

Az igazán megdöbbentő az, hogy azok az emberek, akik a kávéból is egyfajta desszertet csinálnak, egészében rosszabbul táplálkoznak, az étrendjük több cukrot, zsírt tartalmaz.

Amennyiben úgy érzed, hogy muszáj ízesítened az italodat, vagy tejjel gazdagítanod, válassz minél egészségesebb és kalóriaszegényebb ízesítőket. És fontold meg, hogy áttérsz a teára, mivel a teaivók kevesebb felesleges kalóriát, cukrot és zsírt fogyasztanak.

Forrás: www.countryliving.com