Ínyencek, irány Norvégia!

Snøhetta: a norvég építészeti stúdió védjegye a zöld épületek tervezése a nagyvilágban. A legutóbbi alkotásuk viszont nem a zöldbe, sokkal inkább a kékbe vezet- egészen pontosan a víz alá. Európa első víz alatti étterme ugyanis a cég nevéhez fűződik. A különleges épület Norvégia legdélibb csücskén került elhelyezésre.

A nem mindennapi étterem félig a tengerbe süllyed, az épület monolitikus formájával töri meg a vízfelszínt, miközben a sziklás partra fekszik. Több, mint akvárium: a szerkezet részévé válik az őt körbevevő tengeri élővilágnak, az alja a tengerfenéken fekszik, mintegy 5 méterrel a vízfelszín alatt. A falak egy méter vastagságú betonból épültek, így az építmény ellenáll a különleges, mostoha körülményeknek, a víz nyomásának és az időjárásnak is. A masszív akril ablakokon kinézve elképesztő látványban lehet részünk.

A beton kiváló élőhelyet biztosít a kagylók számára, a felület lehetőséget nyújt a megtapadásukra. Idővel a puhatestűek elhalt tömege meggyűrődik és a víz alá nyúló beton mesterséges zátonnyá válik, amely egyrészt segíti a tenger tisztulását, másrészt a megtisztított vízbe még több élőlényt vonz.

Amikor az étterem zárva tart majd, átalakul egyfajta tengerbiológiai kutatóközponttá, és örömmel ad otthont az óceánok élővilágát és a halak viselkedését tanulmányozó kutatóknak. A hatalmas ablakokon keresztül ugyanis sok minden megfigyelhető.

A felszolgált ételek zömét elsősorban halak és egyéb tengeri herkentyűk teszik majd ki. Persze nagy kérdés, hogy milyen érzés lesz halat enni vidáman úszkáló halak gyűrűjében.

A bár színeit a partvidék árnyalatai inspirálták, a visszafogott színek a kagylók, a sziklák és a homok hangulatát idézik. Az étkezőtér viszont sötétebb kék és zöld színével az algák, a háborgó tenger és a mélység színeit idézi. Az étterem berendezésében fontos szerepet kapott a meleg színekkel díszítő tölgy, amely éles kontrasztot jelent a durva sziklatömbökhöz képest, így egyfajta intim, hangulatos belsőt tér született.

Forrás: www.treehugger.com, képek: Snohetta