Az idős gólyák már nem kalandoznak.

Új felfedezések láttak napvilágot a vándorló madarak ingázásával kapcsolatban: a kutatók Németországban és Ausztriában kísértek figyelemmel több mint 250 gólyát, amelyek 5 költőterületen oszlottak el Németország déli részén és Ausztriában 2013 és 2020 között.

Elemzéseik szerint az okos madarak idősödve egyre rövidebb és közvetlenebb utakat tesznek, míg a fiatalok több időt töltenek a felfedezéssel, kalandozással.

A tanulmányban a Wyomingi Egyetem, a Max Planck Intézet és a Konstanzi Egyetem kutatói vettek részt. Eredményeik szerint a tapasztalati tanulás egy fontos aspektusa a sikeres migrációnak.

A nyomonkövetési adatok nem csak a migrációs utakat mutatták meg, de az időt és a gólyák ütemét is mérték, valamint megbecsülték a felhasznált energia mennyiségét. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatal gólyák több időt töltöttek a migráció során az új helyek felfedezésével, ahogy viszont idősödtek a madarak, egyre rövidebb lett az útjuk.

A tavaszi vándorlás alatt az egyedek a fiatalkorból a felnőttkorba történő átmenet során új parancsikonokat tanultak meg, ami azt sugallja, hogy megszerzett térbeli memóriára támaszkodtak és így gyakran kiegyenesedett és lerövidült az útvonaluk.

Az információszerzés és a migrációs viselkedés tanulás általi finomítása fontos szerepet játszhat az energia- és idő megtakarításban.

A tájak, amelyeken az állatok mozognak, összetettek és dinamikusan változóak, ezért a madaraknak meg kell tanulniuk, hogy hol és mikor jönnek létre a mozgást elősegítő, kedvező feltételek és miként tudják azokat kiaknázni.

Noha a kutatócsapat nem vitatja a genetikai háttér és a kulturálisan örökölt információ jelentőségét, úgy vélik, hogy az egyedi tapasztalatok is egy kulcstényezőt jelentenek.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org