Szerencsés, aki életben van.

San Francisco városától délre különösen települést találunk: Colma-ban ezer halottra jut egyetlen élő ember. A falu nagysága kisebb mint 5 km², mégis 17 temető zsúfolódik itt össze, 1,5 millió elhunytat őrizve.

A halottak szinte mindegyike büszke San Francisco-i lakos volt egykoron. Azonban a múlt század fordulóján a város olyan rendelkezést hozott, hogy minden halottat a városhatáron kívülre kell helyezni. A kormány azzal érvelt, hogy a temetők betegségeket terjesztenek, de a valódi ok az volt, hogy az ingatlanárak emelkedtek, a beépítetlen telkek pedig túl értékesek voltak ahhoz, hogy sírkertenként funkcionáljanak.

In the Company of Angels

Több százezer holttestet hantoltak ki és a várostól délre eső üres területekre vitték, itt kezdett kialakulni Colma. A falu lakói főként sírásók, virágtermesztő vagy sírkövesek voltak, csak 1980 után jelentek meg másféle emberek, másfajta üzletek.

Holy Cross 01

Colma története a 19. század közepére nyúlik vissza, a kaliforniai aranyláz időszakára. A gyors meggazdagodás reményében rengeteg aranyásó, spekuláns, kereskedő érkezett ide a világ minden részéről. Tízezrek telepedtek le San Franciscóban. Azonban az aranymosás nem volt veszélytelen, sokan balesetben, mások gyorsan terjedő betegségben vesztették életüket. Az akkoriban kb. 200 fős település, San Francisco egyre több temetőre szorult, hiába létesült két tucatnyi is, ezek mind megteltek.

Fotó: Colma Historical Association
Fotó: Colma Historical Association

A temetőtulajdonosok figyelme Colma felé fordult, ebben a kis faluban 1887-ben létesítették az első sírkertet. 1900-ban San Franciscóban már elfogyott a hely, nem engedtek több temetést. 1914-ben pedig már a tiltás sem volt elég, területeket kellett felszabadítani, ezért mindenhol tömegével ásták ki az elhunytakat.

Wyatt Earp

Napjainkban Colma-ban kb. 1800-an élnek és ehhez 1,5 millió halott ’tartozik’, köztük például olyan hírességek, mint Levi Strauss a farmer atyja, vagy a mágnás Amadeo Giannini, a Bank of America alapítója. A föld alatt nyugvók nagy száma miatt Colma kiérdemelte a ’Csend városa’, vagy a ’Halottak városa’ elnevezést. Az itt élők azonban humorosan fogják fel a különös státuszt és az a mondás járja köztük: „Colma-ban nagyszerű életben lenni.”

Woodlawn Cemetery

Italian Cemetery 05

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.