Nem is gondolnád, mennyit segíthetsz a fajok megfigyelésében és megőrzésében!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy békák, lepkék, bogarak és virágok mindenhol vannak, pedig ez egyáltalán nem így van. Vannak olyan fajok, amelyek már csak kevés helyen bukkannak fel, mert jelentősen megfogyatkozott az egyedszámuk. Pontosan persze nem tudhatjuk, hogy mennyire gyakori vagy ritka az előfordulásuk, de egy remek kezdeményezés segítségével mi is sokat segíthetünk ennek felbecsülésében!

Időben elkezdett odafigyeléssel a fajok többsége megőrizhető a jövőnek – vallja a Vadonlesők csapata. Ez a maroknyi lelkes természetvédő mindenki segítségét kéri, hogy pontosabb képet alkothassunk több olyan állat- és növényfaj elterjedésével kapcsolatban, melyek természetvédelmi szempontból is fontosak.

Egyes fajok mára már a kipusztulás szélére kerültek. Ilyenkor mindent meg kell tenni a megmentésükért! Ebbe az izgalmas feladatba te is bekapcsolódhatsz, amennyiben nyitott szemmel jársz!

Vadonleső

Létezik ugyanis egy kritikus egyedszám, ha az alá csökken a faj egyedeinek száma, akkor már nem tudnak maguktól fennmaradni. Ilyen esetben már csak idő kérdése, hogy mikor tűnnek el végleg a Föld színéről. Megőrzésük csak széles tudományos és társadalmi összefogással valósulhat meg. A veszélyeztetetté váló fajok megmentése érdekében is gigászi erőfeszítéseket tettek és tesznek a hivatásos természetvédők, a civil szervezetek valamint a társadalom széles rétege. Ilyenkor szakemberekből álló fajmegőrzési tanács felügyeli a védelmi tevékenységeket. Számos Európai Uniós és hazai pályázat segíti azt, hogy ezek a kipusztulás szélére sodródott fajok még sokáig társaink maradhassanak a földi bioszférában.

Vadonleső

Annak érdekében, hogy minél kevesebb állat- és növényfaj esetében kényszerüljön a természetvédelem ilyen “tűzoltó” munkára, elengedhetetlenül szükséges, hogy a még gyakori őshonos élőlények esetében is időben elkezdjük az állományfelméréseket és a veszélyeztető tényezők felderítését.

Ezt az adott fajok hosszútávú megfigyelése alapozza meg. A Vadonleső program segítségével komolyan hozzájárulhatsz ahhoz, hogy sok száz év múlva is utódaink egy esti békakoncert hallgatása mellett gyönyörködhessenek a vonuló madarak sokaságában.

Vadonleső

A Vadonlesők csapata az adatgyűjtésben a Te segítségedet is kéri! Hiszen ki ismerhetné jobban közvetlen környezetedet, mint éppen Te, és más nyitott szemmel járó, érdeklődő helybeli? Megfigyeléseidet részletes adatlapon és térképen jelölheted be, ahol a korábbi és aktuális előfordulásokat is ellenőrizheted. Az adatok a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe is bekerülnek szakmai ellenőrzést követően.

Vadonleső

Fontos tudni, hogy az általad feltöltött adatok nagy segítséget nyújtanak egy-egy faj megőrzésében, de ne feledd, nem az a fontos, hogy sok, hanem hogy biztos adatokat küldj!

Csak olyan adatot tölts fel a honlapra, amely esetében mind a fajhatározásban, mind a helyszínben biztos vagy! Egy adatot egyszer rögzíts! Ellenkező esetben a hibásan feltöltött adatok jelentősen torzíthatják egy-egy faj természetvédelmi megítélését.

Ha legközelebb jártodban-keltedben szembejön veled egy zöld levelibéka, egy hóvirág vagy egy mókus, ne habozz bejelölni a Vadonlesők oldalán!