Védett marhák.

A laboratóriumban készült, mesterséges húsoknak nincs helyük az olasz konyhában – mondta ki az itáliai parlament. Minden olyan ételnek nevezett ’valami’, ami az itáliai kultúrát, identitást és civilizációt veszélyezteti, száműzendő. Az olasz élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter, Francesco Lollobrigida javaslatára a képviselőház 159 igen, 53 nem szavazattal és 34 tartózkodással elfogadta a törvényt.

Európában ez az első jogi tiltás a laboratóriumban készült táplálékokkal szemben.

Az intézkedéssel az olasz gasztronómia mellett a munkahelyek, a környezet és a kultúra védelmét is elő kívánják segíteni.

Itáliában gazdag hagyománya van a minőségi alapanyagoknak, a lassú étkezésnek. A Giorgia Meloni által vezetett kormány fontosnak tartja, hogy a hagyományos hústermelésből élő gazdák egzisztenciáját is óvják.

First cultured hamburger fried

Az Európai Unióban Olaszország az első, amely nemet mondott az úgynevezett tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártására és forgalmazására. A laboratóriumban, őssejtből tenyésztett hús betiltását az elsők között a Coldiretti kistermelői szövetség szorgalmazta. A kérdés az utóbbi években komoly politikai vitát eredményezett, és a törvény megszavazása sem volt feszültségmentes.

Forrás:  www.politico.eu