86 település lesz zöldebb.

Négy facsemete: egy vénic szil, egy ezüsthárs, egy magas kőris és egy ezüst juhar került a földbe Esztergomban, ezzel a lépéssel jelképesen megkezdődött az Agrárminisztérium november elején meghirdetett Országfásítási Programja. Ennek során a most kezdődő ültetési szezonban a 22 állami erdőgazdaság saját területein több mint 550 hektár új erdőt telepít, 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot felhasználva.

A program országszerte 86 települést érint, és a remények szerint az ország erdősültségének növelésével, több ezer tonna szén-dioxid megkötésével hozzájárul a klímavédelemhez.

Hazánk erdőségei jelenleg 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg évente, ez a szám újabb 8 ezer tonnával növekedhet. A gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvének növelése érdekében az elmúlt hónapokban 80-130 százalékkal emelték az erdőtelepítési pályázatok forrását.

A tervek három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését célozzák, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti.

Annak érdekében, hogy az intézmények, iskolák, óvodák, önkormányzatok, civil szervezetek is részt tudjanak vállalni az országfásítás programjában, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat hivatal forrásainak felhasználásával, az Országos Erdészeti Egyesület szakmai partnerségével 500 millió forintos pályázat kiírására kerül sor. Ezzel iskolaudvarok, parkok fásítását támogatják.

Forrás: mti.hu