Őshonos állatok veszélyben.

Ausztráliában nem örülnek feltétlenül a macskáknak. A szigetországba még a 18. század folyamán kerültek be az ott nem őshonos emlősök, és azóta már 20 bennszülött faj kipusztulása szárad a lelkükön, többek közt a paradicsompapagájé, a szélesfejű potoróé, az erszényeshangyászé vagy a sivatagi bandikuté. Érhető hát a törekvés, hogy próbálják a macskák szaporodását és vadon kóborlását megakadályozni.

A kontinensen jelenleg kb. 6 millióra becsülik a szabadon élő cicák számát. Még 2015-ben tűzte ki az ausztrál kormány azt a célt, hogy harmadára csökkentik az állományukat. Márpedig ez nem kis feladat!

Most egy olyan eszközt vetettek be, amelytől hathatós megoldást remélnek. A lézeres automata méregszóró eszköz, amelyet az Adelaide-i Egyetemen John Read és munkatársai fejlesztettek ki, a macskák tisztálkodási szokásait használja ki. A Felixer 3 névre keresztelt gép lézeres szenzorral azonosítja a macskákat, amikor azok elhaladnak előtte, és ilyenkor fúj mérgező gélt a bundájukra.

Fotó.: Annette Ruzicka

Ezt a gélt a macska lenyalogatja, ennek hatására megáll a sejtjeiben az energiatermelés – öntudatlan állapotba kerül, majd leáll az agyműködése. Kísérleteikben a méreg kifújása után 10 órán belül elpusztultak az állatok. A csapda pontosan felismerte a macskától eltérő élőlényeket, és egyet sem ölt meg, sőt, eleve olyan mérget használnak, amelyre az őshonos élőlények egy bizonyos fokig ellenállóak.

Fotó: John Read

Természetesen a módszer hallatán rögtön megjelentek az ellenzők is. Akadnak, akik a házi kedvencek miatt aggódnak, azonban tudni kell, hogy őket meg lehet menteni egy rádiós nyakörvvel, amely hatástalanítja a méregszórót. Nem cél ugyanis, hogy a felelősen tartott, gazdis állatokat tizedeljék.

Fotó: John Read

Az állatvédők pedig az elfogást és a sterilizálást tartják humánusabb módszernek; azonban ez kivitelezhetetlennek tűnik, hiszen az állatok nagy része eldugott, nehezen megközelíthető területeken él. A csapdázás sem működik, mivel a macskák vadászó állatok, nem lehet őket csalival elkápráztatni.

Forrás: www.abc.net.au