Mindenki találkozott már velük a boltok polcain, de általában becsomagolva.

Tudod-e, hogyan néznek ki a fűszerek, magok leszüretelésük előtt? Honnan származnak? Milyen folyamatokon mennek keresztül, mielőtt az üzletekbe kerülnek? Itt a lehetőség, teszteld a tudásod!

1.

A trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik manapság az eredetileg a Maluku-szigetekről származó növényt. 15-20 méter magasra is megnő, levelei lándzsásak, örökzöldek, a hajtások csúcsain virágok nyílnak. A pirosló virágbimbókból készítik a fűszert, a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. Ez bizony a szegfűszeg.

2.

Ez már kicsit több elgondolkodtatóbb, igaz? Nos, ennek az Indiából származó, körülbelül egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növénynek a magjait fogyasztjuk. Bár nálunk inkább csak rágcsálnivalók tetejére hintve van fogyasztva, Kínában a belőle sajtolt olajat főzéshez is gyakran használják. Magas kalciumtartalma mellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, valamint A-, E-, B1- és B2-vitamin, szóval érdemes fogyasztani. Ez pedig nem más, mint a szezámmag.

3.

Szinte minden ínycsiklandó finomság tartalmazza. Az eredetileg Mexikóban őshonos, más növényekre felkúszó növény termését fogyasztjuk, méghozzá hőkezelés, szárítás, majd 8 hónapi dobozokban érlelés után. A második legdrágább fűszer a világon. Kitaláltad? Ez a vanília.

4.

Nos, ez a világ legdrágább fűszere, ára az aranyéval vetekszik. A növény bibéje vörösesbarna, aromás illatú, gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű. Szárított, porított formában kerül hozzánk. Ez a sáfrány.

5.

Ennek a csípős ízű csilipaprikának a durva őrleményét használjuk fűszerként. Furcsa mód mégis ezt nevezzük Cayenne-borsnak, pedig valójában nem is bors.

Forrás: wikipedia