Vegyél egy mély levegőt és lépjél!

Azt tudjuk, hogy a sakk kimagasló koncentrációt igényel, és alaposan megdolgoztatja az agyat, de mindeddig úgy hittük, hogy fizikai téren nem igényel különösebb képességeket. Most azonban új sport született: a víz alatti sakk, ami viszont rendesen megdolgoztatja izmainkat is.

Az új sport Etan Ilfeld ötlete, az izraeli-amerikai férfinak jutott eszébe a víz bevonása a bábuk tologatásába. A sakkpartikat medencében játsszák, és minden versenyzőnek akkor kell lépnie, amikor víz alá merül. Ezért annyi idejük van dönteni és lépni, amennyit egy levegővétellel kibírnak.

Etan elmesélte, hogy mindig is szeretett sakkozni, annak ellenére, hogy örökös vita tárgya: sportnak számít-e vagy sem. Úgy véli, ezzel az apró módosítással már egyértelmű, hogy hova sorolható (ez a fajta) sakkozás.

Nehogy azt gondoljuk, hogy egyszerű a víz alatt lépkedni a gyaloggal! Nem könnyű figyelni a légzésünkre, a ritmusra, és közben kihasználni a csekély időt a lépésre, amit persze fejben kell tartanunk. Taktikázni is máshogy kell, mint amikor tengernyi idő van kigondolni, hogy mi legyen a következő lépés.

Természetesen ez a különleges játék különleges táblával történik. Ilfeld mágnesek és súlyok használatával készített speciális táblát és bábukat a víz alatti játszmákhoz.  A játék egyébként már korábban debütált, a 2012-es Mind Sports Olympiad-on, ami egy éves rendezvény a táblás játékok számára, Londonban. Azóta pedig már Vízalatti Sakk Világbajnokságot is rendeznek. Ilfeld szerint egyébként a játék fenomenális sikernek bizonyult.

Az idei bajnokságon 12 résztvevő indult, mindnyájan britek, hatan közülük rendszeresen játszanak, hatan viszont újoncnak számítanak. Mivel egyelőre nem űzik tömegek ezt a sportot, bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki: minden idők legjobb magyar eredményével debütálhat a következő versenyen!

Forrás: www.fromthegrapevine.com