Ki építette és miért?

A Kaukázus lábainál, Azerbajdzsán észak-nyugati részén egy különleges épületet találunk. A Parigala nevű kastély igazi rejtély, a sziklába vájt építményről jóformán semmit sem tudunk.

A rendkívül nehezen megközelíthető, várszerű épület barlanghoz hasonlóan bújik meg a sziklafalban. A mészkőbe rejtett kúriába még csak nagyon kevesen jutottak fel, ami nem csoda, hiszen a meredek falakon felkapaszkodni komoly kihívást jelent.

Állítólag az utolsó ember, aki ide feljutott, egy helyi lakos, Mammad Darudov, aki még az 1970-es években járt ott. A férfi egyike azon keveseknek, akik Parigala belsejét is látták az elmúlt évtizedekben. Elmondása szerint 3 helyiséget rejt az épület, mind saját ablakkal rendelkezik és fallal körbevett utakkal kapcsolódnak a főépülethez. Egy második részleg további két szobával csatlakozik a kastélyhoz.

Senki sem tudja, hogy ki és miért építette ezt a különös lakot. A legnépszerűbb legenda szerint a mongol hódító, Dzsingisz kán kiválasztotta az egyik helyi uralkodó lányát feleségének, és megkérdezte tőle, hogy akad-e még nála is szebb lány a vidéken. A hajadon a testvérét, Parit mondta. Amikor Pari meghallotta, hogy a kán őt is a hárembe szeretné vinni, építtetett magának egy várat a hegyen és oda rejtőzött. Azonban a nyomást nem bírta elviselni és végül levetette magát a szikláról.

Az biztos, hogy bárki is építette a kúriát, intimitásra és biztonságra vágyott. Még napjainkban is, amikor már kiváló hegymászó felszerelések állnak a rendelkezésünkre, komoly kihívást jelent feljutni az épülethez.

Parigala egy lezárt lépcső tetején ül, amelyet durva mészkő téglákból építettek. Annyira erős habarccsal ragasztották össze a téglákat, hogy ez rögzíti őket magához a sziklához is. A lépcső teteje összeomlott, ami még sokkal veszélyesebbé teszi a kastély megközelítését, mint egykoron.

Parigala vélhetően a 4. és a 8. század között épült és meglepően jó állapotban fennmaradt az időjárási elemek támadása és az eltelt évszázadok pusztítása ellenére.

Forrás: odditycentral.com