Vagy, ahogy a pszichológusok még említik: ökoszorongás.

Bár hivatalosan még nem szerepel a pszichológiai betegségek között, a szakemberek elismerik a létezését és egyre több és több embernél tapasztalható is.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság úgy definiálja, mint a “környezeti végítélettel szembeni folyamatos félelem”, amit a konstans tehetetlenségérzés táplál és ugyanolyan tünetekkel jár, mint a sima szorongás: folyamatos stressz, aggódás, izzadás, szédülés, pánikrohamok, álmatlanság.

2017-ben egy 70 oldalas tanulmányt adtak ki arról, hogyan hat az emberek mentális egészségére a klímaváltozás. Több ülésen is tárgyalnak majd a jelenségről.

A helyzet azért nehéz, mert ez nem igazán mentális probléma, hiszen a félelem teljesen jogos, egy természetes reakció egy nagyon komoly problémára, de a folyamatos szorongással mégis kezdeni kell valamit.

“Az sokkal komolyabb probléma, ha valaki nem aggódik a globális felmelegedés miatt, mint az, ha valaki nagyon aggódik”- mondta Maria Ojala a LiveScience-nek.

A szorongás viszont kis mértékben, ha nem tartós, segíthet, hogy előremozduljunk és cselekedjünk, hosszútávon viszont kártékonyan hat az egészségünkre. De, mit tehetünk ellene?

Tegyünk a saját lehetőségeinkhez mérten a környezetünkért, töltsünk naponta egy kis időt a természetben, és próbáljunk meg lazítani. Aminek be kell következnie az be is fog, ha aggódunk miatta, ha nem….

Forrás: LiveScience