Színes rétegek.

Atlantától nagyjából 200 km-re délnyugatra, Georgia államban találjuk a ’Kis Grand Canyon’ névre hallgató, látványos képződményt. A kanyonszerű szorosok és vízmosások rendszere Georgia 7 természeti csodájának egyike, noha valójában nem teljesen természetes módon keletkezett. Nem egy folyó mélyítette évmilliókon át a hasadékokat, hanem a mezőgazdasági területekről odavezetett csapadék, kevesebb mint száz évvel ezelőtt.

A Providence (Gondviselés) Canyon az 1800-as évek elején kezdett formálódni a rossz gazdálkodási technikák miatt, amelyek elsősorban a déli területekre voltak jellemzőek. Akkoriban a föld olcsó volt, határtalanul terjedtek az ültetvények, kis farmok. Az intenzív gazdálkodás következtében nem csak a talaj romlott le, de a rendszer adósságban, bizonytalanságban és tudatlanságban tartotta magukat a farmereket is.

Providence Canyon State Park

A természetes erdőborítást sok helyen irtották, hogy a területen gazdálkodni tudjanak, így a felső réteg súlyosan pusztulni kezdett. Kis repedések formálódtak, amelyek gyorsan mélyültek és egyre kiterjedtebben hálózták be a területet. Az 1850-es évekre már 1-15 méter mélyek lettek, napjainkra egyes helyeken már 45 méteres mélységet is elérik ezek az árkok.

Annak ellenére, hogy újkori képződmény, a Providence Canyon igazi kincs a geológusok számára, a látogatók pedig rajonganak érte.

Az erózió nyomán felszínre kerültek a falakban értékes geológiai leletek, az ásványok pedig megfestették az üledéket, gazdag színvilágot adva a képződményeknek.

Providence Canyon

A Providence Canyon olyan régióban található, ami a tengeri üledékek lerakódásával keletkezett 59-74 millió évvel ezelőtt. A kanyon felső részén lévő talaj kb. 60-65 millió éve képződött, a dinoszauruszok időszakát követően. A homok vöröses színű, a benne lévő vas-oxid miatt. A felső réteg nagyon finom homok, fehér agyaggal keverve. A középső réteg durva, de színesebb kőzet, lerakódásokkal. A legalsó, legrégebbi réteg fekete és sárga, csillámban gazdag agyag. Az aljzat narancs színű, növényzettel buján benőtt. A kanyon továbbra is erodálódik, azonban az aljzata sokkal ellenállóbb, a fenyők, növények segítettek némileg stabilizálni a talajt.

Providence Canyon

Forrás: www.amusingplanet.com