Lerántjuk a leplet az ősi titokról: vajon miért imádják a cicák az üres dobozokat?

Ha macskatulajdonos vagy, bizonyára tapasztaltad már, hogy amint kis kedvenced bármilyen üres tárolóalkalmatosságot lel, szinte azonnal birtokba veszi.

Akkor is, ha kicsi.

Macska dobozban

Macska dobozban

Akkor is, ha nagyon-nagyon kicsi!

macska_dobozban_01Macska dobozban

A legkézenfekvőbb magyarázat szerint egyszerűen azért teszik ezt, mert ragadozók: rejtekhelyet keresnek, ahonnan észrevétlenül csaphatnak le a  prédára. A legújabb kutatások azonban több lehetséges magyarázatot is adnak a jelenségre.

1. A zárt terek biztonságérzetet nyújtanak

Dr. Claudia Vinke, egy menhelyen dolgozó utrecht-i állatorvos megfigyelte, hogy az újonnan érkezett cicák sokkal nyugodtabbak és kezelhetőbbek, ha megérkezésük után valamilyen dobozba helyezik őket. Ennek magyarázata, hogy a természetben a vadmacskák előszeretettel bújnak biztonságos faodúkba és barlangokba – háziasított rokonaik kénytelenek viszont mesterséges menedékekkel beérni. Egy biztonságosnak érzett hely segít a cicáknak megszokni az idegen környezetet és a stresszt is csökkenti.

2. Komfortzóna, amely segít elbújni a problémák elől

Svájci szakértők szerint a macskák nem valami jó problémamegoldók, ha tehetik, kerülik a konfliktust. Amikor pedig megijednek valamitől, bármilyen jól körülhatárolt helyet – legyen az váza, cipő vagy a mosógép dobja – afféle “komfortzónának” látják, ahol villámgyorsan elrejtőzhetnek. És meg is teszik!

3. Kisebb hely – nagyobb meleg

Kutatások igazolták, hogy a macskák 30-36 fokos hőmérsékleten érzik legjobban magukat – ezért heverésznek a napon vagy télen bent a radiátoron, ha tehetik. Egy szűk helyet könnyebben felmelegítenek a saját testükkel – komfortérzet garantálva!

Ugye, milyen kár, hogy nem tudnak beszélni? Sokkal hamarabb fény derült volna minderre!

macska_dobozban_05 Macska dobozban