Szokatlan szuvenír.

Közismert tény, hogy Galileo Galilei Firenzében van eltemetve. Földi maradványait egy kripta rejti, a híres Santa Croce bazilikában, a város legfontosabb ferences templomában. A 16. századi tudós számos illusztris személy, például Michelangelo, Machiavelli vagy Rossini társaságában nyugszik.

Amikor Galilei 1642-ben elhunyt, a toszkán nagyherceg szerette volna eltemetni ide, apja és más ősei közelébe. Azonban a tudóst kiátkozták, az egyház ellenségének, eretneknek nevezték, ezért az eredeti terv meghiúsult és helyette egy kis helyiségbe került, a novíciusok kápolnája mellé.

A halálát követően a Galileit ötvöző botrány lassan feledésbe merült, egész addig, amíg 45 évvel később Isaac Newton nem publikált egy forradalmi, egetrengető tanulmányt A természetfilozófia matematikai alapjai címmel, amiben lefektette a klasszikus mechanika alapjait. Newton törvényei aztán igazolták, hogy elődjének feltevései helytállóak voltak. 1718-ban az egyház visszavonta Galilei műveinek betiltását, 1737-ben pedig testét exhumálták és újratemették a megfelelő tiszteletadás mellett, ezúttal a bazilika főhajójában.

Galileo's Tomb

Azonban Galilei újratemetése előtt néhány morbid tisztelője, abban a reményben, hogy emléket szerez, a tudós 3 ujját levágta annak kezéről és kivette egy fogát, valamint csigolyáját. A csigolya a Páduai Egyetemre került, ahol Galilei évekig tanított, de a fog és az ujjak generációkon keresztül gyűjtőtől gyűjtőig vándoroltak, egészen addig, amíg 1905-ben el nem tűntek.

Több mint egy évszázaddal később, 2009-ben a relikviák rejtélyesen feltűntek egy árverésen más vallási tárgyakkal együtt, amelyet egy 17. századi fadoboz rejtett. Ismeretlen műtárgyként kerültek értékesítésre és Alberto Bruschi, firenzei műgyűjtő úgy vette meg a kollekciót, hogy tulajdonképpen nem tudta, mit vásárol.

Amikor a férfi és lánya felfedezték, hogy a ládikón Galileo mellszobra áll és megtudták, hogy a nagy tudós egyes testrészeit levágták, felkeresték a múzeumot. Különféle vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy amit birtokolnak, azok bizony Galilei hiányzó testrészei.

Napjainkban nem messze a bazilikától, a Galilei Múzeumban láthatjuk a nagy tudós középső ujját egy húsvéti tojásszerű tartóban. A kiállításon Galilei távcsövét, földgömbjeit, egyéb személyes tárgyait is megcsodálhatjuk.

Galileo's finger

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.