Nem látszódik az űrből.

A kínai nagy falról már az is hallott, aki sosem járt Ázsiában és egészen biztosan mindenki látta már képeken is. A világ egyik legismertebb építményét hiába keresik fel millióan minden évben, mégis tartogat meglepetéseket.

Most ilyen érdekességeket gyűjtöttünk össze:

1. A világ leghosszabb ember által készített építménye

Ami nem csoda, hiszen 21 196 km hosszú.

2. Nem egyetlen folytonos fal

Valójában kisebb erődítmények rendszere, amelyek különböző dinasztiák idején épültek. Számos falszakasz párhuzamosan fut egymással és a falhoz számítják az árkokat és természetes akadályokat, dombokat, folyókat is.

3.  Rabok is dolgoztak az építésénél

Több mint 1 000 000 ember dolgozott a falon az idők során, többek közt civilek, foglyok, katonák, elítéltek. Utóbbiak persze parancsra, fejüket a katonák borotválták le, a feladatuk pedig az volt, hogy nappal őrködjenek, éjjel pedig építsenek.

4. Lassan eltűnik, elfogy

Egy ilyen hatalmas, óriási területeken átívelő építménynek a fenntartása nehéz és bonyolult. A becslések szerint a Ming dinasztia idejéből származó szakasz 30%-a már eltűnt, szétesett. 2014-ben a fal 74%-át rossz állapotúnak minősítették. Sajnos nem csak a természeti elemekkel kell megküzdeni, de az illegális falkereskedőkkel, a lopkodó turistákkal, az építkezések miatt szakaszokat megrongáló befektetőkkel is.

5. Az építők rizst használtak az építés során

Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy a rizs képes ragadni. A kínai nagy fal építői is kihasználták a rizs ezen tulajdonságát, hogy minél stabilabb erődítményt hozzanak létre. A habarcshoz rizst adtak, az ebben található amilopektin a fal tartósságának egyik titka.

6. Nem látszódik az űrből szabad szemmel

Népszerű legenda, hogy a falat látni az űrből, de ez nem így van, hiába hatalmas. 1938-ban indulhatott a szóbeszéd, ami a holdraszálláskor újabb lendületet kapott. A fal anyaga olyan színében és textúrájában is, hogy beleolvad a környezetébe, ezért kivehetetlen olyan magasságból.

7. Egyike „a világ 7 új csodájának”

2007-ben egy szavazáson bekerült ’a világ 7 új csodája’ közé a Machu Picchu, a Taj Mahal, a Colosseum, a Chichén Itzá, a Petra és A Megváltó Krisztus szobra társaságában.

Forrás: mymodernmet.com