Zöld rejtek.

A közönséges bárólepke hernyója az álcázás nagymestere. Ha sikerül tökéletesen elhelyezkednie egy mangó levelén, szinte lehetetlen kiszúrni a zöldben.

A legtöbb állat azért fejleszt természetes álcát, hogy a ragadozók minél nehezebben bukkanjanak rájuk. Néhányan olyan profin űzik ezt, hogy tökéletesen beleolvadnak a környezetükbe. A közönséges bárólepke (Euthalia aconthea) hernyója, amely Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos, a zöld környezetében annyira ügyesen rejti el magát, hogy csak az veszi észre, aki tudja, hogy egy hernyót kell keresni a lombon.

A nőstény a mangó levelének fonákjára rakja petéit. Ahogy növekszik, a lárva hátán sárga vonal rajzolódik ki, valamint egy fenyőtűszerű függelék képződik, amely segít a jobb navigációban. Maga a lepke és a hernyója egyébként egyáltalán nem mondható lenyűgözőnek. A hernyó fésűszerű lábai inkább furcsának tűnnek. De a célját egészen biztosan eléri, hiszen még akkor is nagyon kell figyelnünk, ha tudjuk, hogy valahol a levél zöldjében rejtőzik.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Wohin Auswandern/Flickr