Vegyszerek nélkül a kiskertben.

Minden hobbikertész szeretné betakarítani a terményeit, éppen ezért nem nézi jó szemmel, ha a különféle tetvek, bolhák és hernyók falják fel a veteményt. A kárvetők ellen azonban lehetőség szerint természetes rovarirtókkal lépjünk fel, legalább a saját kertünkben ne vegyszerezzük a zöldségeket, gyümölcsöket.

Nézzük, mihez nyúlhatunk, ha ellepnek minket a dézsmálók!

1. Olajos spray

A növényi olaj+folyékony szappan kombinációja pusztító hatást fejt ki egyes kártevőkre, pl. a levéltetvekre, atkákra, tripszekre. Elkészítéséhez mixeljünk 1 bögre növényi olajat 1 teáskanál folyékony szappannal (rázzuk fel alaposan), és ebből a keverékből 2 teáskanálnyit oldjunk fel 1 liter vízben. Permetezzük közvetlenül a növény felületére. Az olaj befedi a rovarok testét, eltömítve a légzőnyílásokat.

2. Szappanos spray

Takácsatkák, levéltetvek, liszteskék, különféle bogarak ellen vethető be a szappanos spray. Ehhez 1 1/2 teáskanál folyékony szappant keverjünk el 1 liter vízben, és az oldatot permetezzük közvetlenül a kártevőkre.

3. Neem olajos szer

A neem fa magjának olaja nem ismeretlen a biokertészek számára: hatásos természetes rovarölőnek tartják. Állítólag bármely stádiumban bevethető (pete, lárva, imágó), a hormonokra hat, biológiailag lebomló, nem bántja kertünk egyéb lakóit, és akár gombaölőként is használható. Az alapkeveréket 2 teáskanál neem olaj és 1 teáskanál folyékony szappan összekeverésével kaphatjuk meg, amelyet 1 liter vízben kell feloldanunk, majd a levélzetre permeteznünk. Megelőzésként, lemosóként is használható.

4. Kovaföld (diatómaföld)

Raktári kártevőknél is alkalmazzák a kovaföldet, amit kertészeti árudákban, gazdaboltban, patikákban keressünk. A rovar számára ez olyan, mintha ezernyi penge szurkálná a kitinpáncélját, az apró vágásokból testfolyadék szivárog ki, amit kovaföld adszorpciós ereje felszív, így a sérült rovarok gyors kiszáradásához vezet és rövid időn belül elpusztulnak.  Egyszerűen szórjuk a port a növények töve köré, de a levélzetre is szórhatjuk, csigák és meztelencsigák ellen is hatásos. Eső után mindig újra ki kell juttatnunk belőle.

5. Fokhagyma oldat

A jellegzetes aromájáról, csípősségéről ismert fokhagyma a kiskertben is hatásos lehet. Ugyan nem biztos, hogy megöli a rovarokat, de biztosan távoltartja őket. Ehhez 2 teljes fokhagyma fejet pürésítsünk el egy kis vízzel. Hagyjuk a keveréket egy éjszakán keresztül ülepedni, majd szűrjük egy üvegbe, adjunk hozzá ½ bögre zöldségolajat, 1 teáskanál folyékony szappant, és annyi vizet, hogy megtöltsük a befőttesüveget. Ebből az oldaltól hígítva (1 bögre 1 liter vízben oldva) permetezzünk a fertőzött növényekre.

6. Chili paprika spray

Friss és szárított chiliből is készülhet. Ehhez 1 teáskanál paprikaport keverjünk össze 1 liter vízzel és csepegtessünk hozzá néhány csepp folyékony szappant is. Amennyiben friss paprikából készítjük, pürésítsünk vagy aprítsunk ½ bögre zöldséget 1 bögre vízzel, és adjunk hozzá 1 liter vizet, majd forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és tegyünk hozzá pár csepp folyékony szappant. Ügyeljünk arra, hogy a csípős paprika ne kerüljön a szemünkbe, és viseljünk kesztyűt az oldattal való foglalatoskodásnál!

7. Mindent bele spray

A Rodale’s Organic Life magazin olvasói tippek alapján állított össze egy olyan keveréket, amiben mindent beletettek, amit a legtöbben javasoltak. 1 fokhagyma fej pürésítve, 1 kis hagyma pürésítve, 1 teáskanál cayenne bors és az egészet hagyjuk ázni 1 órán át. Szűrjük le a mixet, és adjunk hozzá 1 teáskanál folyékony szappant, és keverjük jól el. A házi keveréket permetezhetjük a levelek fonákján és színén egyaránt. A keveréket egy hétig a hűtőben is eltarthatjuk.

8. Paradicsomlevél

Meglepő módon állítólag a paradicsomlevél is használható természetes kártevőűzőként. A benne található alkaloidok a jelek szerint bevethetőek egyes levéltetvek ellen. Ehhez 2 bögrényi friss paradicsomlevelet kell felaprítanunk egy liter vízben, és egy éjszakára hagyjuk ázni. Másnap szűrjük le és használjuk permetezőszerként a növények levelén.

Forrás: www.treehugger.com