Bárányok az alujáróban.

Valahol Angliában, az M62-es autóúton Lancashire és Yorkshire határán az arra járók szokatlan látványra lehetnek figyelmesek: egy farm terpeszkedik az út kellős közepén. A Liverpoolt és Hullt összekötő autóutak szétválnak itt, hogy helyet adjanak egy idilli tanyának.

Fotó: Danny Lawson/PA

Az elmúlt fél évszázadban a farm az egyik legismertebb látképpé vált, nap mint nap többszáz, több ezer ember látja, amint itt autózik el. Egy motoros olyan gyakran jár erre, hogy saját bevallása szerint már a farmer feleségének teljes ruhatárát látta száradni a köteleken.

A Stott Farm 300 éve ezen a helyen áll és 2 évszázadon keresztül nem volt itt semmi más, csak a madarak és a bárányok.

Aztán megérkezett az autóút, éppen a farmer küszöbére. A buldózerek nyomában több száz lerombolt ház és elköltözött család maradt, de ez a tanya a csodával határos módon túlélte az építkezéseket.

Fotó: Danny Lawson/PA

Évtizedeken keresztül úgy tudta mindenki, hogy a tulajdonos túl makacs volt, nem akarta eladni a területeket, ezért épült az autóút az ingatlan köré.

A valóságban azonban a megmenekülés hátterében a 6 hektáros birtok speciális adottsága állt.

„Nem tudták a keleti útszakaszt olyan magasan építeni, mint a nyugatit – mesélte a farmer Paul Thorp, aki az ingatlant a ruhatárról elhíresült Ken és Beth Wild-tól megvette. Mindig megcsúszott a föld. Ezért elhatározták, hogy elválasztják az utakat és megmentik a középen álló épületet. Ez az egyetlen oka annak, hogy még mindig áll a farm.”

A mérnököknek aluljárókat is tervezniük kellett, hogy a tanya tulajdonosának ne az úton kelljen átvágnia, amikor valahova menne.

A farmot korlátok, kerítések választják el az úttól, így védik az állatállományt. Azért persze előfordulnak balesetek – jó néhány jármű berepült már a birtokra, amikor a forgalom egy kicsit közelebb jött a kívánatosnál.

Fotó: Richard Harvey/Wikimedia

A Stott Hall Farm nemhivatalos szervízállomássá is vált az évek során. Akadnak, akik üzemanyagért térnek be, mások szerszámokat kérnek kölcsön, vagy a telefont szeretnék használni. Thorp nem bánja az alkalmi látogatókat, de bevallja, hogy a folyamatos autózúgás néha az idegeire megy.

Fotó: Danny Lawson/PA

„Néha úgy érzem, legszívesebben kikapcsolnám, csak sajnos még nem találtam meg a megfelelő gombot”– viccelődött.

Forrás: www.amusingplanet.com