Keresik a megoldásokat.

San Francisco valóban mindent igyekszik megtenni, hogy a koronavírus ne tudjon terjedni: a legutóbbi tervük szerint ideiglenesen elszállásolják a hajléktalanokat, akiknek a körében bombaszerűen robbanhat bármikor a járvány.

A nem megfelelő higiéniás körülmények között és egyébként is zsúfoltságban, az utcán élő emberek számára most 7000 üresen álló hotelszobát alakítanának át.

Az elképzelésekre egyelőre még nem adták áldásukat a városvezetők, a terv nemsokára szavazásra kerül. Ha rábólintanak, akkor 2020. április 26-ig felszabadítják a szállodai szobákat e célra. Mindez persze nem kevés pénzébe kerül majd az amerikai nagyvárosnak: a becslések szerint 90 napra 105 millió dollárt kell majd a 7000 szobáért fizetniük. Ebbe a biztonsági, takarítási és egyéb költségek is beletartoznak.

A tervezett költségeknek már több mint a fele rendelkezésükre áll egy vészhelyzeti tartalékból, a hiányzó milliókat pedig most próbálják elérhetővé tenni.

Az egyébként népszerű turistaközpontok most érthető módon üresek, San Francisco utcáin sem hömpölyögnek a nézelődők, nem ülnek fel a villamosra és nem falatoznak a tengerparti bisztrókban sem. Kézenfekvő megoldás az üres hotelszobák hasznosítása más célokra.

A terv szerint a hotelekbe azok a hajléktalanok kerülhetnének, akiknek pozitív lett a koronavírustesztje, vagy pedig már elmúltak 60 évesek, és így a veszélyeztetett korosztályba tartoznak. A szállodákban állandó orvosi csapat és egészségügyi személyzet segítené őket. A hivatalnokok és ügyvédek egy része viszont azt szorgalmazza, hogy a teljes hajléktalan populációt szállásolják el a hotelekbe, mert csak így lehet az egész lakosságot is megvédeni. A megelőző intézkedéseknek kulcsszerepe lehet a járvány elleni harcban.

Forrás: flopmee.com és www.businessinsider.com