Garázs helyett hangár.

Spruce Creek egy városka Florida észak-keleti részén, nem messze Daytona Beach-től. Ez a település a világ egyik legkülönlegesebb lakóközösségének otthona, az 5000 lakoshoz 1300 ház és 700 hangár tartozik!

Mint egy privát repülőpark: a zárt, védett településen garázs helyett a legtöbb ház hangárral rendelkezik, és autó helyett természetesen repcsi parkol benne.

A kocsifelhajtó (azaz repülőkihajtó) egyenesen a kifutópályára vezet, számos repülési klub működik, 24 órában őrzik az épületeket, igazi paradicsom ez a légi élet imádói számára.

Spruce Creek leghíresebb lakója a repülés nagy rajongója, John Travolta volt, aki nem csak színész, de pilóta is.

Néhány évig itt élt, azonban a panaszkodások hatására elköltözött, ugyanis Boeing 707-ese akkora zajt csapott, hogy a lakók már nem bírták elviselni. Ráadásul az egyik hatalmas gépe számára is kicsinek bizonyult az itteni kifutópálya.

Akad itt mindenféle repülő: Cessna, Piper, P-51 Mustang, L-39 Albatros, Eclipse 500, sőt még egy  MiG-15 is. De a luxusautók sem hiányoznak: Lamborghini, Corvette, Porsche GT2 szerénykedik a ház körül.

Az emberek itt szoros kötelékben, jó közösségben élnek.

Legtöbbjük profi pilóta, úgyhogy a beszédtéma mindig adott (bár a szakzsargont mi nehezen értenénk). Laknak itt orvosok, ügyvédek és ingatlanügynökök is, de kivétel nélkül mind odáig vannak a repülésért.

Minden szombat reggel jó néhányan összegyűlnek és hármas csapatokban elrepülnek egy közeli reptérre reggelizni – a hagyomány neve kb. ’szombat reggeli gágogás’.

Nem Spruce Creek az egyetlen repülős lakópark az USA-ban.

A II. világháború után, amikor óriási „felesleg” volt repülőterekből és pilótákból, az állam maga létesítette az első ilyen repülős lakótelepet. Napjainkban mintegy 600 közösség létezik, ezek közül a legnagyobb a Spruce Creek-i. Kanadában, Dél-Afrikában és Costa Rica-ban is találunk hasonlót.

Forrás: www.amusingplanet.com

Képek: www.amusingplanet.com/7fl6, Flyingmag, Wired, The Guardian