2 óra egy svájci farmon és elszáll az idegesség.

Ha különleges stresszoldó terápiára vágysz, felejtsd el a relaxáló fürdőt és a jógát, mostantól egy tehénfarmra kell bejelentkezned.

Sibylle Zwygart családja farmot vezet Tennikenben, Svájcban, Bázeltől nem messze. 3 évvel ezelőtt a lány az apjával nézte 3 kisborjú születését, de ezúttal az eseményt nem csak öröm kísérte. A férfi ugyanis rögtön kiszúrta, hogy a 3 borjúnak nem sok hasznát veszik a tejtermelésben, egy bika volt, kettő pedig steril nőstény. Sibylle apja ezért úgy döntött, hogy a vágóhídra adja őket, azonban a lánya kikönyörögte, hogy maradhassanak a bocik a birtokon.

Az apa egy feltételt szabott: a lánynak kellett előteremtenie az állatok etetési-állatorvosi költségeit. Sibylle elfogadta az egyezséget, és ideje nagy részét új barátaival, Svea-val, Sven-nel és Svenja-val töltötte. Amint elég nagyon lettek, „munkára” is fogta őket.

Először is úgy döntött, hogy megvalósítja a gyerekkori álmát, és nyit egy boci-kalandparkot gyerekeknek, ahol a kicsik megtudhatják, hogy honnan jön a tej, és interakcióba is kerülhetnek az állatokkal. Tisztíthatják, etethetik a bocikat, és számos érdekességet megtudhatnak róluk.

Ez azonban még csak a kezdet volt. Sibylle ugyanis olvasott egy holland módszerről, amelyben tehenek ölelgetésével űzik el a stresszt és lassítják le a rohanós tempót. Több se kellett a lánynak, úgy vélte, hogy az ő 3 tehénkéje tökéletes lesz erre a feladatra, és a tavalyi évben el is indította a tehén ölelgetős stresszoldó terápiát a farmon.

Sibylle szerint a tehenek alkalmasak az ölelgetésre, mivel szeretik a testi kontaktust és nyugodt, békés természetű állatok.

Az ölelős terápia egy rövid elméleti résszel indul, ahol a látogatók megismerkedhetnek a szarvasmarhák jellemzőivel. Ezután el kell nyerniük a tehénke bizalmát etetéssel, tisztítással, simogatással, és közelebb kell kerülniük hozzá. Miután megszületik a kölcsönös bizalom, jöhet az élvezetes ölelgetős fázis. Az egész terápia nagyjából 2 óra alatt zajlik le, és bárki igénybe veheti, akár még egy 7 év feletti gyerek is. Minden „kezelés” 50 franknyi (kb. 14 ezer Ft) összegbe kerül.

Mario Becker, állatviselkedési szakember szerint azonban a tehenek nem igazán ölelgetnivalók. Az igaz, hogy békés, nyugodt állatok, és szeretik a testi közelséget, de nincs igényük a bújós gyömöszölésre. Szerinte a teheneket lehet úgy képezni, hogy elfogadják az ölelgetést, de azért nem árt óvatosnak lennünk. Először ki kell érdemelni a tehén bizalmát, mielőtt túl közel kerülünk hozzá, és kerülni kell a hirtelen mozdulatokat, kalimpálást, ijesztő hangokat is.

Forrás: www.odditycentral.com