A természet patikája sokszor kihúz a bajból.

Kisebb bajok esetén, vagy megelőzés céljából sokszor elegendő, ha a természetes szerekhez nyúlunk először. Talán ezek is segítenek, nem véletlenül használják a legtöbbet már évszázadok, ezredek óta.

Lássunk most 5 alapdolgot a házi patikába!

1. Oregano olaj

A Georgetown-i Egyetem Orvosi Központjának vizsgálatai szerint már kis mennyiségben is olyan hatásos a Staphylococcus baktérimokkal szemben, mint egy antibiotikum szokásos adagban. Jelentős antibakteriális tulajdonságokat mutatott 5 káros baktériumfajjal szemben, különösen az Escherichia coli esetében.

Az oregano olanak 2 aktív összetevője a karvakrol és a timol. A karvakrol veszi fel a harcot a baktériumos fertőzésekkel, a gombákkal, a parazitákkal, a vírusokkal, gyulladásokkal szemben.

2. Fokhagyma

A fokhagyma nagyon gazdag antioxidánsokban. Az egyik benne található anyag, az allicin a frissen zúzott fokhagymában fordul elő. Azonban vannak más alkotói is, amelyek még akár az öreg gerezdekben is kifejtik hatásukat. Számos tanulmány bizonyította, hogy a fokhagyma kiváló mikróba-, gomba-, és vírusölő hatással rendelkezik. Immunrendszer-erősítő hatása miatt rendszeres fogyasztását ajánlják!

fokhagyma

3. C-vitamin

Sokan esküsznek rá, hogy amikor kezdik érezni, hogy úrrá lesz rajtuk a nátha, magasabb adag C-vitaminhoz nyúlnak (1000 mg-os tabletta, vagy citromos-mézes tea pl.), és így hamar legyűrik, vagy gyorsabban átvészelik a betegeskedő napokat. Tanulmányok igazolták, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert, így ezek a megfigyelések cseppet sem meglepőek.

citrom

4. Echinacea szirup, vagy cseppek

A kasvirágból (Echinacea) készült szer antibakteriális hatással rendelkezik és remek a légzőszervi, emésztőszervi, húgyúti fertőzések esetében is. Úgy tűnik, jól beválik a torokfájás esetén is, sőt a légúti fertőzések tombolása esetén megelőzésképpen is használható.

5. Propolisz

A méhek ajándéka nemcsak a méz, de a propolisz is, igaz, jellegzetes íze miatt vannak, akik nem kedvelik. A propolisz mintegy 300 aktív összetevőt tartalmaz, és egyes kutatások szerint a rákbetegségeknél is jó hatást figyeltek meg, például a propolisz szerepet játszott az áttétek terjedésének gátlásában is (természetesen nem gyógyszerről beszélünk, hanem egy gyógyhatású kiegészítő szerről).