Murugan üdvözöl.

A malajziai Gombak városában található Batu hindu barlangtemplom a világ egyik legérdekesebb hindu szentélye. Az ősi barlangot a belsejében rejlő világ teszi igazán különlegessé.

A barlang Malajzia ikonikus helye, egyike a 4 legfontosabb szent hindu helynek az országban.

A barlangok a nevüket a közeli Batu folyóról kapták, a ’batu’ szó malájul sziklát jelent. A folyó a főváros külterületén található, kb. 12 km hosszan kanyarog. A tanulmányok szerint a mészkő, amelyben az üregek keletkeztek, kb. 400 millió éves lehet. A barlangok kialakulása a történelem előtti időkre tekint vissza. Ami különösen érdekes az az, hogy a 19. századig az emberek teljesen érintetlenül hagyták ezeket a járatokat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vicky Watton (@vicky.watton) által megosztott bejegyzés

Korabeli feljegyzések szerint a barlangot a temuanok menedékként használták – ők népesítették be Malajziát 75 ezer évvel ezelőtt.

A kívülállók számára a barlang létezése több ezer évig titok volt.

A 19. század végén egy amerikai természettudós, William Hornaday bukkant rájuk, majd bejárás után hírt adott róluk. A felfedezést követően a barlang népszerűsége megugrott, egy indiai kereskedő pedig az imádkozás helyeként kezdte promotálni. Úgy vélte, hogy a bejárat úgy fest, mint Murugannak, a háború istenének a lándzsája. Néhány évvel később a kereskedő vallási ikonokat és szobrokat állított fel a barlangban, amivel hivatalosan is megnyitotta templomként.

Az alsóbb szinteken két barlangot találunk, egy főbarlang pedig feljebb helyezkedik el. Az alsó üregekben szobrok, festmények, falfestmények mutatják be a hindu vallás fontos mozzanatait. A legtöbb ábrázolás Murugannak a Sooran démon feletti győzelmére utal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Andrea Di Matteo (@andr3dima) által megosztott bejegyzés

A főbarlanghoz a látogatóknak egy 272 fokból álló lépcsősort kell megmászniuk, a lépcsőket 2018-ban színesre festették. A barlang előtt egy 42 méter magas Murugan üdvözli az érkezőket. A 2006-os alkotás a világ harmadik legmagasabb Murugan szobra .

A templom a Thaipusam fesztivál legfontosabb helyszíne is egyben.

Ezen az eseményen a világ minden tájról érkező zarándokok találkoznak a kuala lumpuri hindu templomban A zarándokok innen közösen mennek a Batu barlangtemplomhoz, az út nagyjából 8 órát vesz igénybe. A hívek áldozatokat és áldozati tárgyakat visznek magukkal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dan (@bleeping_tonight) által megosztott bejegyzés

Amellett, hogy a hindu hívek szent helye, a sziklamászók egyik kedvence is a barlang környéke. A sportolni vágyók több mint 100 út közül választhatnak.

Forrás: themindcircle.com