Hazánk eldugott kis csodái, amiket látnod kell!

1. Zebegény

ZebegényFotó: http://travelo.hu/

A Börzsöny déli hegyvonulatánál megbúvó Zebegény a Dunakanyar egyik varázslatos kis falva. A klasszikus szlovák és sváb parasztházak mellett a Maróti-villa és a Szőnyi-kastély épületei is vonzzák a látogatókat. Ha tehetjük feltétlen hajóval érkezzünk!

2. Hollókő

HollókőFotó: http://www.felsofokon.hu/

Hazánk világhírű falva, az egyetlen amelyik szerepel az UNESCO világörökség listáján. A Nógrád megyei palóc falu a mai napig őrzi a 17.-18- századi tradicionális építészetet, amellett, hogy épületeit a mai napig hagyományőrzők lakják. Közelében egy kiugró sziklaszirten, a 13. század óta áll a Hollókői Vár, mely a tavalyi év óta felújítva várja a látogatókat.

3. Balatongyörök

BalatongyörökFotó: http://balatongolf-villa.com/

Ha a Balaton panorámáját kívánjuk megcsodálni, mindenképpen a balatongyöröki Szépkliátóból tegyük, és egészen biztosan eláll a lélegzetünk. A falu a nézelődés mellett aktív kikapcsolódási lehetőségekkel is rendelkezik, többek között különböző vízi sportokat, kerékpártúrákat és golfozási lehetőséget kínál.

4. Nagykörű

NagykörűFotó: http://www.top7hungary.com/

Szereted a cseresznyét? Jó helyen jársz! Nagykörűn található ugyanis Magyarország legnagyobb cseresznyése, mely több, mint 200 hektáron helyezkedik el. Ha a hasunk helyett inkább a látványra koncentrálnánk, érkezzünk a virágzás idején!

5. Erdőbénye

ErdőbényeFotó: http://erdobenye.hu/

Ha a Tokaj-Hegyaljai borvidék felé vinne az utunk, semmiképp se hagyjuk ki Erdőbényét! Nem csak gyógyvize és egyedi hangulata, de a Rákócziak által épített Szirmay-kastély és az alatta húzódó pincerendszer miatt is érdemes felkeresni.

6. Óbánya

ÓbányaFotó: http://www.sulinet.hu/

Az egy utcás sváb falvacskát dombos erdők ölelik körbe. A természeti és épített környezet szépsége miatt “magyar Svájc” néven is emlegetik. A domboldalba simuló takaros házak között az Öreg-patak vize kanyarog, aljukban pedig hangulatos borospincék bújnak meg.

7. Géderlak

GéderlakFotó: http://www.kalohirek.hu/

Géderlak a 2002-es Európai Virágos Városok és Falvak aranyérmese, utcái tavasztól őszig virágpompában állnak. Mesebeli dekorációja mellett a környék halásztava a Kobolya, és a Milleniumi Emlékpark miatt is érdemes ide ellátogatni.

8. Mindszentkálla

MindszentkállaFotó: http://tusculanum.hu/

A Káli-medence ékszere Mindszentkálla fehérre meszelt házikóival és hangulatos borospincéivel. Szőlő- és mandulaültetvényei, valamint virágos réteinek és szántóföldjeinek színes váltakozása teszik a tájat egyedülállóvá.

9. Velem

VelemFotó: http://www.utazasakciok.hu/

Kőszegtől mindössze 8 km-re fekvő kis település az Írottkő Natúrpark része. Legfőbb nevezetességei híres malomépülete mellett, a Stirling-villa és a Szent Vid Kápolna.

10. Szalafő

SzalafõFotó: http://www.tunderviola.hu/

Az önmagában is csodálatos Őrségben található, hét dombra épült Szalafő a mai napig őrzi a honfoglaláskori településszerkezetet. Az egyik legősibb falunk utánozhatatlan hangulatát mindenképpen érdemes egyszer átélni!