Seattle-ben már 2 millióval kevesebb szívószál landol a kukákban.

500 millió műanyag szívószál: csak az USA-ban ennyit használnak el naponta. Irdatlan nagy szám, ráadásul ezek a szívószálak aztán mind kidobásra kerülnek, pár perccel később. Arról nem beszélve, hogy nagy részük aztán az óceánban landol – teljesen feleslegesen szennyezve ezzel az élőhelyeket, és komoly veszélyt jelentve a vízi élővilágra.

Adrian Grenier és a Lonely Whale Foundation’s (Magányos Bálna Alapítvány) kampánya nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy megpróbálja drasztikusan csökkenteni ezt a mennyiséget-világszerte.

Seattle volt az a város, amelyik elsőként szállt szembe a mindent elborító műanyag szívószálakkal. A céljuk az volt, hogy a tengeri élőlényekért tegyenek. Nem csak a lakók, de az üzletek, bárok, éttermek is beszálltak a kampányba, amellyel az óceán szennyezettségét kívánták csökkenteni. Egy hónapig egyáltalán nem használtak műanyag szívószálat és az eredmény lenyűgöző lett!

Több, mint 2 millió műanyag szívószálat tüntettek el a városból, miután 150 szolgáltató vállalta, hogy más lehetőségek után néz, és nem használ műanyag szívószálat. Ne felejtsük el, hogy a lakosok is hozzájárultak ehhez, nekik is jár a köszönet!

Ez szép munka volt, Seattle!

Az alapítvány viszont nem pihen, újabb kampányra készül, eddig 19 jelölt város szeretné, ha náluk folytatódna a kampány. A reménykedő települések között van néhány európai is, így például Amszterdam vagy Dublin.

Ezen városok közül fog kikerülni az a 10, amelyik részt vehet a kampányban (szavazás alapján), a szavazás pedig november 30-ig tart. További hír, hogy lehet még városokat nevezni – akár Budapestet is, a szervezők várják az ajánlásokat. Több információért és a szavazatod leadásáért látogass el az alábbi oldalra: www.strawlessocean.org

Forrás: www.treehugger.com