Kisvonatozással vagy vacsorával is egybekötheted az élményt.

Felejthetetlen élmény, a természet lenyűgöző eseménye. Hallottad már a sötét erdőben messzire elhallatszó szarvasbőgést? Izgalmas éjszakai kalandra hívunk!

A szarvasbőgés idejét az időjárás nagyban befolyásolja, de általában augusztus utolsó hetétől október végéig tart. Mivel a koronás nagyvadak nem kedvelik a hőséget, a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. Általában, normál időjárás mellett szeptember 5 és 20-22 között tart a főidőszak, de ettől jóval tovább is húzódhat. Amikor a gímszarvasok párzási időszaka elkezdődik, különösen az alkonyati és esti órákban az erdőkben messzire hangzik a zengő szarvasbőgés.

Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki a háremet. Fizikai erejüket fitogtatva törekednek a bikák arra, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy másik bika ne juthasson háreme közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a távolmaradásra, ha ez eredménytelen, akkor megverekszenek a hárem birtoklásáért. Amelyik bika a “harcban” elfárad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését. Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést a gímbikára jellemző hangadás kíséri, más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Kialakul a jellegzetes hangorkán, a többszólamú szarvasbőgés. Szerencsés esetben hallani lehet az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is.

Egyéni kirándulók leggyakrabban a Börzsönyben vagy a Pilisben próbálják elkapni a szarvasbőgés utánozhatatlan hangorkánját. Néhány helyen azonban szervezett túrákon is részt vehetünk.

Most 7 helyet ajánlunk a felejthetetlen élményhez!

1. Budakeszi Vadaspark

Nem is kell a fővárostól túl messze menni, a városszéli vadasparkban is szerveznek szarvasbőgés hallgató túrákat. A bőgés időszakán kívül is indulnak itt éjszakai vezetések, így a gyerekek megismerhetik az esti erdőt is, és kitalálhatják, hogy kit rejtenek a susogások, huhogások, szárnycsattogások és motoszkálások.

Az Éjszakai Kalandtúrák időpontjai:

2017. szeptember 1, 8, 15, 22, 29. (gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 20:00 órakor)
2017. október 6., 13., 20., 27.  (gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 19:00 órakor)

Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet, az üzenet tárgya „Éjszakai túra” legyen. A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik előzőleg e-mailben jelezték szándékukat!

További információ: www.vadaspark-budakeszi.hu

2. Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont, Szarvasfarm, Bőszénfa

A meseszép Zselicben találjuk az 1500 gímszarvast számláló szarvasfarmot, ahol vaddisznót, muflont, és háziállatokat is tenyészetnek. Azon túl, hogy a telep az oktatásban és a kutatásban is részt vesz, az ide látogatóknak is számtalan élményt nyújt a szarvas-simogatástól az traktoros túráig. Újdonság a vacsorával egybekötött szarvasbőgés-hallgatás.

Szarvasbőgés idején túrák indulnak 2017. szeptember 09-10-én és szeptember 23-24-án. Előzetes bejelentkezés: 20/977-6289; dani.tunde@ke.hu

További információ: www.szarvasfarm.ke.hu

3. Aggteleki Nemzeti Park

A Jósvafői Baradla barlangtól induló esti túrák kb. 2 km-esek, előzetes bejelentkezéssel lehet csatlakozni. Érdemes az egész napot a barlangban, vagy Magyarország egyik legszebb falvában tölteni, a hab a tortán pedig az esti szarvasbőgés-túra lehet! A túrán szakvezetővel járhatjuk be a környék erdeit, hallgatva az éjszaka hangjait, különös tekintettel a gímszarvasok nászának kiemelkedő eseményére, a szarvasbőgésre.

Helyszín, időpont: Jósvafő, Baradla-barlang fogadótérsége, jósvafői jegypénztár (szept. 16.)
A túra előzetes bejelentkezéssel (legkésőbb szeptember 15-ig) indul!

További Információ: Tourinform-Aggtelek, 48/503-000, naturinform.anp@gmail.com

4. Zempléni Tájegység

Az Aggteleki Nemzeti Park szervezésében a zempléni ősz sem telhet el szarvasbőgés-túra nélkül! A program a Bodrogszegi Várhegytől indul, előzetes bejelentkezéssel.

További információ: Tel: 06 30/6177387, zemplentura@gmail.com

5. Kaszó Zrt.

Somogy zöld szívében kisvonatozással és vacsorával köthetjük össze ezt a felejthetetlen élményt! A járat a Baláta-tóhoz viszi az érdeklődőket, ahol a kilátóból hallgathatják a vendégek a szarvasbőgést. A vonatról visszaérkezve lehetőség nyílik a megkóstolni a Főherceg Fogadó finom vadételeit.

Időpontok: 2017. szeptember 07., 08., 09., 14., 15., 16.
Indulás: Kaszó, 18:00 órakor

Bejelentkezés szükséges a +36-82/445-818-as telefonszámon szeptember 6., ill. 11. 12.00 óráig!

További információ: www.kaszort.hu

6. Dél-Zselic vadásztársaság

A Kaposvártól nem messze, a zselici dombvidéken található vadászterületnél is érdemes érdeklődni, ők is indítanak túrákat szarvasbőgés idején.

További információ: www.delzselicvt.hu

7. Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdőnél is informálódhatunk, idén is indítanak nagy sikerű szarvasbőgés túrákat a kezelésükben lévő erdészeteknél.

Budapesti Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 19, 21, 23, 24, 26, 28, 30, valamint október 1, 3, 5, 7, 8.
Találkozó: 17:30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában
Túra ideje: 18:00-20:30

Túra hossza: 3-4 km.

Jelentkezés: e-mailen keresztül, telefonszámot is megadva (Toth.Mirtill@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 10 óráig.

Visegrádi Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 12. és 26.
Találkozó: 16:30-kor a Visegrádi Bobpálya parkolójában
Túra ideje: 17:00-20:00

Jelentkezés: e-mailen keresztül (magassy.erik@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.

Valkói Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 8, 15, 16, 28.
Találkozó: 16:30-kor a Szépjuharfai bejáró út (47°34’37.72″  19°25’44.67″)
Túra ideje: 17:00-20:00

Jelentkezés: e-mailen keresztül (kiss.bence@pprt.hu), legkésőbb a túra indulása előtt egy nappal délelőtt 10 óráig.

További információ: www.parkerdo.hu