Van-e élet 10 ezer méter mélyen?

Nem mondunk újat: az óceán mély. Nagyon-nagyon mély. Na jó, de mégis hogyan képzeljük el a nagy kékséget?

Ebben segít az alábbi összeállítás!

0-150 méteres mélység

Ha belegondolunk, már a 150 méter is meglehetősen mély! Ez az óceán azon része, ami a legismerősebb számunkra, itt él az általunk ismert tengeri lények többsége, a kék bálnák például 100 méter körüli mélységben vadásznak. Ez az a határ is (100 méter) amelynél tovább a búvárok zöme már nem merül.

150-300 méteres mélység

A szabadtüdős búvárkodás legmélyebb ismert rekordja 250 méter közelében van – de semmiképp se próbáljuk utánozni, a nyomás itt kb. 26-szor nagyobb, mint a vízfelszín közelében. 1960-ban merült ebben a mélységben először tengeralattjáró, 210 méterre a vízfelszín alatt nézett körbe.

300-600 méteres mélység

Ilyen mélységben már csak nagyon ritka a fény, a nyomás viszont nagy. A kék bálnákról tudjuk, hogy még 500 méterre is lemerészkednek, óriási tintahalakat keresve.

600-900 méteres mélység

Ez az utolsó szelete az óceánnak, ahol a fény nyomait még felfedezhetjük. 730 méteren a sima tengeralattjárók számára már veszélyzóna következik, a nyomás miatt ugyanis tönkremehetnek a rosszabbul felszerelt járművek. Amikor elérjük a 828 méteres mélységet, akkor olyan mélyen vagyunk, mint amilyen magas a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa.

900-3000 méteres mélység

Erről a területről már kevesebbet tudunk, hiszen kevés vizsgálat áll rendelkezésünkre. 1000 méter körül elérjük a sötét zónát — ide már nem ér el a napfény. Ugyanakkor itt még van élet, különösen a tengeralatti vulkánok környékén, még emléőök is akadnak errefelé. A Cuvier –féle csőröscet a legmélyebbre úszó emlős, amiről feljegyezték, hogy az egészen megdöbbentő 2990 méteres mélységig is leereszkedik.

3000-6000 méteres mélység

Sötét van és hideg: csak néhány különleges faj él meg ebben a zónában (például a mélytengeri halak, a Dumbo polip vagy a nyálkahalak). A víz jéghideg, a nyomás 378-szorosa a felszíni nyomásnak. És valahol itt pihen a Titanic is, 3800 méteres mélységben.

6000-11000 méteres mélység

Ha megfordítanánk a Mount Everest-et, még mindig nem érné el a Mariana-árok mélységét. Több misszió indult ár az óceánfenék vizsgálatára, ezek némelyike közel 11000 méteres mélységig jutott. Ami pedig igazán lenyűgöző: az elképesztő mélység és az extrém körülmények ellenére az óceán fenekén a tudósok szerint akár többezer faj is élhet!

Forrás: www.care2.com