Új lehetőségek.

Szingapúr, a rendkívül sűrűn lakott városállam különösen érintett a vízhiányban, mivel nincsenek saját vízforrásai és helyhiány miatt a tározási lehetőségei is szűkösek. Emellett az aszályok és az árvizek is egyre nagyobb gondot jelentenek nem csak a törpeállamban, de az egész világ édesvízkészletére nézve is.

Az ország nagy gondot fordít a fenntarthatóságra és arra, hogy csökkentse a szomszédos Malajzia vízforrásaitól való függőségét. Az esővízgyűjtés, tengervíz sótalanítás mellett ez a szennyvíztisztítást is magában foglalja.

A NEWater elnevezésű víz kiindulásként nem mást használ, mint szennyvizet.

Ez a szennyvíz rendkívüli gondossággal tisztított, teljes mértékben iható és egészséges. Mikrofiltráció, fordított ozmózisos kezelés és UV sugárzás során teljes mértékben eltávolítják belőle a szennyezőanyagokat, baktériumokat, vírusokat. A végeredmény egy kitűnő minőségű iható víz, amely megfelel a minőségi követelményeknek és a WHO erre vonatkozó szabványainak is.

A NEWater többnyire hűtésnél és ipari folyamatoknál kerül felhasználásra, valamint víztározók fedésére. A tervek szerint 2060-ra Szingapúr vízszükségletének 55%-át ebből a vízből fedezik majd.

Ennek jegyében most új területen mutatkozott be a tisztított szennyvíz: sör készült belőle.

Ez az ital minőségi alapanyagokból készül: prémium német árpamalátából, aromás Citra és Calypso komlóból, Norvégiából érkező élesztőből és tisztított szennyvízből. A NewBrew a szingapúri nemzeti vízügynökség és a helyi kézműves sörfőzde (Brewerkz) együttműködéséből született.

Fotó: Brewerkz

​​Az első adag egyedi sört a hírek szerint már értékesítették a Brewerkz éttermeiben. Állítólag nagyon finom, pirított, kicsit mézes utóízzel.

Forrás: www.theguardian.com

A kiemelt kép illusztráció.