Védett hely.

A Takht-e Rostam vagy Takht-e Rostam Sztúpa az afganisztáni Haibakban található buddhista kolostoregyüttes része. A komplexum az i. sz. 3-4 században épült, amikor a terület a Kushano-Sasanian Királyság uralma alá tartozott. A komplexum teljes egészében az alapkőzetbe vájt, 5 kamrát, rejt, amelyekből kettő szentélyként szolgál. Az egyik kamra kupolás mennyezetét kidolgozott lótuszlevél mintázat díszíti.

A sztúpának egy harmika van a tetején, számos további durvább kidolgozású barlang pedig az alapja körül.

A legtöbb sztúpától eltérően, a Takht-e Rostam nem a föld felett, hanem a földbe vájtan helyezkedik el, ez a stílus Etiópia monolitikus templomaira emlékezet.

A sztúpa tetején egy kőből faragott, derékszögű harmika épületet találunk, ami egykoron Buddha relikviát rejtette. A sztúpát körülölelő árok mélysége kb. 8 méter. A falakon belül egy buddhista kolostor rejlik, 5 egyedi barlanggal és számos kolostori cellaházzal a meditáláshoz.

A tetőn lévő apró lyukak beengednek egy kis napfényt a barlangokba, békés alkonyati atmoszférát teremtenek.

Még mindig nem ismert pontosan, hogy miért ásták a földbe a sztúpát, ahelyett, hogy a föld fölé építették volna. A történészek két lehetséges magyarázattal szolgálnak. Az egyik elmélet szerint így akarták a betolakodók ellen védeni, álcázni az építményt. A másik, sokkal hétköznapibb magyarázat szerint egyszerűen az extrém éghajlati szélsőségeket kívánták elkerülni.

Forrás: themindcircle.com