Aki nem lép egyszerre.

A különleges táblacipőben (vagy inkább talpakon) futás a Kínában, a Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen élő csuangok tradicionális sportja. A rendkívül nehéz mozgásforma során egy egyedi lábbeliben kell egyszerre 3 embernek mozognia, hihetetlen koncentrációról és együttműködésről téve tanúbizonyságot.

A táblacipő-futás története még a Ming dinasztia idejére nyúlik vissza.

A legenda szerint egy híressé vált csuang hősnő volt az, aki a katonákat ezzel a mozgásformával készítette fel a betörő japán kalózok ellen. A legendás Mrs. Wa hosszú fadarabokat használt, hogy a férfiakat megtanítsa a tökéletesen szinkronban történő vonulásra, ami nagyban javította a harcászati képességeiket, fokozta harcos szellemüket, így tudták visszaszorítani a támadókat. Később a tradicionális mozgásforma művelése nemzedékről nemzedékre szállt.

Ebben a bizarrnak tűnő sportban 3 csapattag ugyanabban a „cipőben” fut, próbál minél gyorsabban haladni.

A cipő leginkább egy sítalpra hasonlít, fából készül és bőrszíjakkal rögzítik a versenyzők lábához. A talpak 1 méter hosszúak, 9 cm szélesek és 3 cm vastagok. El lehet képzelni, hogy milyen összehangolt koordinációra, közös mozgásra van szükség ahhoz, hogy a versenyzők valóban haladjanak, ne pedig orra bukjanak az első lépésnél. Egyetlen botlás, rossz mozdulat azt okozza, hogy a trió hasra esik vagy egymásra borul.

2005-ben a Nemzeti Civil Bizottság hivatalos eseményként fogadta el a táblacipő versenyt az évenként megrendezésre kerülő Nemzeti Kisebbségi Hagyományos Sportjátékokon. A sportot nők és férfiak egyaránt űzik, elsősorban a csuangok.

Forrás: www.odditycentral.com