Tovább viszik az örökséget.

Nemrég ment el az ország legismertebb kertésze, Bálint György, vagy ahogyan mindenki ismerte: Bálint gazda. A népszerű szakember rengeteg tudást hagyott ránk, és emellett olyan szemléletet is, amely minden élőlényt, minden növényt és állatot óv, véd, ápol.

Szívet melengető hír, hogy az öröksége tovább él, ráadásul a legkisebb korosztály körében is. Egy remek kezdeményezésnek hála, az ovisok sorban ültetik a fákat Bálint gazda emlékére, Földünk örömére. Az országos megmozdulást 2020. június 29. és július 5. között hirdették, de biztosan nem gond, ha valaki később értesül róla és akkor ragad ásót. A Klímanócskák által közzétett felhívás arra kéri a különböző intézményeket, hogy Bálint gazda emlékére ültessenek egy fát vagy bokrot.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1067267957063096&id=180063005783600

Számos intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, így például a Pátyolgató óvoda is a Pest megyei Pátyon. Az ő udvarukra egy szépséges császárfa került. A fa hamar árnyékot ad majd, jó lesz alatta játszani, megpihenni.

https://www.facebook.com/patyiovi/posts/581879442760911

A Klímanócskák olyan program, amely többrétűen öleli át és adja tovább a gyermekek részére a klímaváltozással kapcsolatos tudnivalókat, lehetséges megoldásokat. A program vezetője Bozókiné Szabó Ildikó, a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodák Szabadság téri telephelyének szakmai vezetője, regionális klímareferens.

A program célja, hogy a gyermekekkel együtt, rajtuk keresztül egy szemléletváltást, változtatást érjenek el klímánk védelme érdekében. Ide tartozik a klímatudatos környezeti nevelés ugyanúgy, mint a szelektív hulladékgyűjtésről, fenntarthatóságról vagy épp az energiagazdálkodásról szóló oktatás, szemléletformálás.

Öröm nézni a képeket, és arra gondolni, hogy a jövő nemzedéke milyen ügyesen gazdálkodik az elődök által felhalmozott tudással!