Hála a jó vízért.

Minden nyáron Derbyshire és Staffordshire számtalan kútja „kivirágzik”: a helyiek ugyanis kidekorálják a vízforrásaikat, kútjaikat. A lakók hatalmas fatáblákat helyeznek a forrás mellé, agyaggal fedik be, majd virágszirmokat, leveleket, ágakat, sőt akár terméseket, magvakat zöldségeket nyomkodnak bele. A különböző természetes anyagokkal történő díszítés során bibliai életképeket vagy mesejeleneteket örökítenek meg.

A kút-öltöztetés eredete az idők folyamán homályba veszett, de vélhetően pogány szokásként indult, egyfajta hálaadásként a vízforrásért. A középkori Angliában a higiénia hiánya gyakran vezetett járványokhoz, a kolera vagy a pestis rengeteg áldozatot követelt. A nagy pestisjárvány, a Fekete Halál idején (1348-1349), amikor kb. Anglia lakosságának harmada odaveszett, a Derbyshire-ben lévő falvak egy részét elkerülte a járvány. Az egyik teória szerint az ott élők a kiváló vízforrásukban látták a jó szerencséjüket, és köszönetképpen díszíteni kezdték a kútjaikat. Egy másik elmélet szerint a hosszú aszály idején 1615-ben csak ebben a faluban maradt víz, így kezdődött a tradíció.

Well Dressing 2012.

Buxton Well Dressing

Kezdetben a keresztények nem örültek ennek a pogányimádatnak és igyekeztek véget vetni a szokásnak.  Végül az ősi kutak és források fokozatosan elvesztették a pogánysággal való kapcsolatukat és újra felajánlották őket egyik-másik szentnek. Az emberek pedig ismét elkezdték virággal díszíteni a kutakat, hálát adva Istennek a jó vízért. A tradíciót sok falu ma is őrzi, közéjük tartozik például Tissington.

wirksworth well dressings  08-24

Well Dressing - Hope Parish Church

Traditional Derbyshire Well Dressing in Bakewell

Lathkill-7295

Lathkill-7292

Well Dressing - Bakewell Royal British Legion

Well Dressing - Bakewell Parish Church.

Well Dressing - Bakewell

Traditional Derbyshire Well Dressing in Bakewell

Forrás: www.amusingplanet.com