Bemutatkoztak a gyümölcsök.

15 új, hazai ültetvényekből származó, rezisztens almafajtát ismerhettek meg szakértők és az almakedvelő laikusok egy néhány napja tartott fajtabemutatón.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) budapesti alma fajtabemutatóján a legnépszerűbb, legfontosabb gyümölcsünkről szólt minden. Köztudott, hogy az alma nem csak tápanyagban értékes, de finom is.

A hazai almatermesztés szerencsére rendkívül gazdag fajtakínálatra támaszkodhat. Ebben jelentős szerep jut az ellenálló, rezisztens almafajták termesztésének, mely a fajta-előállítás leginnovatívabb irányzata ma világszerte. Termesztésükkel csökkenthető a vegyszerhasználat, ökológiai- és bio termesztésre különösen alkalmasak, ezáltal – a környezetet kevésbé terhelő technológiák bevezetése mellett – még egészségesebb gyümölcs termelését teszik lehetővé. A rezisztens almafajták felhasználása igen változatos: élelmiszeripari alapanyagként többek között bébiétel és gyümölcslé készül belőle, de termesztenek friss fogyasztásra alkalmas fajtákat is.

A szakmai bírálók és a „laikus” almakedvelők egyaránt értékelhették az új fajtajelölteket. A bírálók pontozták többek között a gyümölcsök színét, alakját, húsállományát, illatát és ízét. Az összesítés alapján a Fujion, az Isaaq, a Luna, a Smeralda, az Orion, a Red Topaz és a fajtanévvel egyelőre még nem rendelkező MR-17 fajtajelölt szerepelt a legjobban.

A fajtajelöltekre további vizsgálatok várnak, melyek várhatóan jövőre fognak lezárulni. Pozitív végeredmény esetén bekerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe. Ezáltal az Európai Közösség teljes területén forgalmazhatóak, szaporíthatóak és telepíthetőek lesznek.

További információk a bírálatról és az almafajta jelöltekről: portal.nebih.gov.hu