A pofátlan és az agresszív.

Se szeri, se száma azoknak a módszereknek, amik a turisták lehúzására szolgálnak. Van, aki ravaszul, más erőszakosan próbálkozik, és akad, ahol egész „stáb” dolgozik a külföldiek megcsapolásán.

Vigyázat, mi szóltunk!

Életnagyságú figurák

Hol fordulhat elő? Oroszország, Ukrajna

A legforgalmasabb turistahelyeken állnak, a gyerekek persze rajonganak értük és azonnal fotózkodni szeretnének velük… Ezután erőszakosan és agresszíven követelik, hogy fizessünk. Hasonló módszer a lufit hajtogató bohóc is, aki a gyerek kezébe nyomja a művét, mire felocsúdunk.

Fotó: DmyTo / depositphotos

Hatalmas számla az étteremben

Hol fordulhat elő? Olaszország, Görögország, Csehország és sajnos Magyarország

Olaszországban gyakori, hogy a számla tartalmazza az evőeszköz-használatot, a terítést, és egyebeket, amiket olaszul tüntetnek fel. Csehországban nem ritka, hogy ha leülünk az asztalhoz, ott kenyérke vár minket – csak épp elfelejtik közölni, hogy nem ingyen. Hazánkban pedig újra az átvágós nagy árak jelentek meg pár helyen, méregdrága italok, ételek kerülnek fel a számlára.

Fotó: depositphotos

Rózsa, rózsa

Hol fordulhat elő? Olaszország

Itáliában ne hagyjuk magunkat elvarázsolni a jóképű olasz fiúk által, akik rózsával a kezükben várják a csinos turista hölgyeket, majd a virágot átadják egy nagy ölelés kíséretében. Miközben mi zavartan nézünk, ők már meg is szabadítottak bennünket az ékszereinktől.

Barátságkarkötők

Hol fordulhat elő? Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország

Valaki a kezünkre tesz egy karkötőt, engedély nélkül. Ezt követően fizetséget kér érte. Néha gyerekek azok, akik a karkötőt adják, ami még nehezebbé teszi a szabadulást a helyzetből.

Fotó: paulprescott / depositphotos

Táncoló rajzfilmfigurák

Hol fordulhat elő? Olaszország, Lengyelország, Románia, Spanyolország

Az utcán találkozhatunk a trükkel: a hangfalakból zene szól, miközben a fal mellett papírból kivágott rajzfilmfigurák táncolnak. A zenét kezelő „művész” majd azt állítja, hogy a figurák a zene hullámaira mozognak, de ez nem igaz, egyszerű papíralakok, akiknek a hátulján egy is kampó van, és damil segítségével mozgatják őket… Mire erre mi is rájövünk, már némi pénzért beszereztük a figurákat magunknak.

Népviseletbe öltözve

Hol fordulhat elő? Oroszország

A módszer az, hogy a fotós odahív minket, hogy próbáljuk fel a népviseletet, és készítsünk magunkról pár képet a ruhákban. Mindezért egy igen alacsony árat mond kb. 2 eurót. Csak azt felejti hozzátenni, hogy ez egyetlen ruhadarab felpróbálásának ára, nem az egész viseleté.

Fotó: depositphotos

Lejárt pénzérmék

Hol fordulhat elő? Egyiptom, Csehország, Olaszország

Fontos, hogy utazásunk előtt tájékozódjunk az adott ország váltópénzéről. Különben megeshet, hogy Olaszországban lírát kapunk vissza, vagy Csehországban bolgár levát…

Aláírásgyűjtés

Hol fordulhat elő? Olaszország, Spanyolország, Csehszlovákia

Úgy tűnik, mintha valami kampány lenne, esetleg nemes cél érdekében gyűjtenének aláírást. Miután gyanútlanul otthagyjuk a kézjegyünket, pénzt kérnek adományként vagy a papír és a toll használatáért, ráadásul elmagyarázzák, hogy ehhez már a hozzájárulásunkat is adtuk – ott a papír alján, apró betűkkel, helyi nyelven a kitétel.

Fotó: oracul / depositphotos

Egyenruhás segítők

Hol fordulhat elő? Bali

Nem találod a reptéren a kigördülő csomagok között a tiédet, de máris megjelenik a felmentősereg: egyenruhát viselő férfiak készségesen segítenek megtalálni. Természetesen minden hiánytalanul előkerül, és ekkor jön a hidegzuhany: minden egyes „segítő” kb. 10 dollárt kér a szolgálataiért.

Fotó: Paopano / depositphotos

Forrás: brightside.me