Állati temetés?

Egy különleges videó terjed az interneten: a felvételt eredetileg a Minnesota-ban élő Nicole Webinger tette közzé. A videón hangyák hordanak virágszirmokat egy halott poszméh teteméhez. A bizarr állati viselkedésről még a szakértők is azt mondják, hogy ilyet soha korábban nem láttak.

„A kertben dolgoztam, amikor felfigyeltem a csapatra. Egy méh élettelen teste feküdt ott, és figyeltük, ahogyan a hangyák virágszirmokat hoznak, és oda teszik a méh mellé. Az egész úgy festett, mintha egy temetést rendeztek volna számára.”

A temetés, természetesen komplex, összetett viselkedés, az embereken kívül csak néhány emlősnél, például az elefántoknál figyeltek meg hasonlót.

Azt feltételezni, hogy a hangyák így adják egy a végtisztességet egy méhnek, erős lenne. Akkor viszont mi lehet a magyarázat a különös viselkedésre?

Az egyik legnépszerűbb feltételezés hangsúlyozza, hogy mind a méhekből, mind a hangyákból felszabadul egy olajsav nevű vegyület, az elpusztulásuk után.

Ez lehetővé teszi ezen társas rovarok számára, hogy érzékeljék, ha a társuk elhalálozik, így tudnak „foglalkozni” az élettelen testtel. A méheknek az a szokásuk, hogy az elhunyt társukat kihúzzák a kaptárból, a hangyák viszont hajlamosak egy halomba, kupacba rejteni.

Így elképzelhető, hogy a hangyák összekeverték a poszméhet egy társukkal, és kupacot „gyártottak” köré, a náluk lévő, szállított szirmokat eldobva. Érdekes elmélet, csak az a különös, hogy a viselkedést most először vették észre. Ha a hangyák valóban ilyen könnyen összekeverik a méheket és a hangyákat, akkor valószínűleg már tucatnyi méhet cipelő hangyát kellett volna látnunk.

Egy másik hipotézis szerint a hangyák azért fedik be szirmokkal a tetemet, hogy elfedjék a szagot, ezzel megóvva azt a ragadozók zsákmányolástól.

Ily módon teszik el maguknak későbbre a finom ebédet. Itt is adódik a kérdés, hogy miért nem teszik ezt gyakrabban az apró rovarok?

Van, aki egyszerűbbre fogja a magyarázatot: szerinte a méh éppen a hangyaboly tetején vagy bejáratánál halálozott el, a szorgos cipekedőket összezavarva – azok nem tudták, hogy mitévők legyenek, egyszerűen eldobták a szállított árut.

Bármi is legyen a magyarázat, az érdekes videó rávilágít arra, hogy még mennyi mindent tudunk felfedezni a természetben nap, mint nap.

Forrás: www.mnn.com