Egyik legszebb hazai orchideafajunk.

A Batyki-láprét, vagy ahogyan a helyiek nevezik: „Ősgyep”, egészen különleges élőhely.  A Zala folyót kísérő ősgyepmaradványok természeti értékekben különösen gazdag területet jelentenek, a Batyki-láprét pedig a védett növény- és állatfajok számát tekintve még ezek közül is kimagaslik. A változatos mocsárrét, kékperjés láprét és kaszálórét társulásokból álló 50 hektáros gyepmozaik a Felső-Zala-völgy Natura 2000 terület legértékesebb élőhelye, ahol az év során 27 védett növényfaj virít, például a poloskaszagú kosbor vagy a sárga liliom.

Tavasszal itt kirándulni fantasztikus élmény, de most, a nyár elején is érdemes felkeresni a rétet.

A kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park jelentése szerint ugyanis virágzik a védett méhbangó. A növény természetvédelmi értéke egyedenként 250.000 Ft.

Érdekesség, hogy a Batyki-réten eddig nem volt ismeretes a méhbangó előfordulása. A szakemberek május utolsó napjaiban végezték a területek festett karókkal történő kijelölését, ekkor vették észre az első példányt, majd további 31-et. Kiderült, hogy itt is virít az egyik legszebb hazai orchideafajunk, így ezt a gyepfoltot is gyorsan körülzárták a védelmet jelentő karókkal.

A méhbangó az 1970-es évekig csupán hazánk néhány pontjáról volt ismert, de most ez a melegkedvelő faj a klímaváltozás következtében terjeszkedőben van.

Ebben az a tulajdonsága is segíti, hogy nincs szüksége rovarbeporzóra, önmaga megtermékenyítésére is képes. Mivel mikroszkopikus magjait a szél messzire szállítja és a talajban sokáig életképes marad, számára kedvező körülmények közé kerülve megjelenhet olyan helyeken is, ahol nem várnánk. Ma a méhbangó tucatnyi kisebb-nagyobb állománya ismeretes Zala megyében.

Forrás: www.bfnp.hu