800 kötél egy fán.

A téli hónapokban számos japán kertben különös, kúp alakú szerkezetek kerülnek a fák, bokrok fölé. A japánul yukitsuri-nak, vagyis hótartónak, hóvédőnek nevezett képződmények feladata, hogy megvédjék az ágakat a nagy tömegű hó által okozott károktól.

A yukitsuri többféle módon készülhet, a leggyakoribb, hogy hosszú bambusz rudakat állítanak fel a fa törzse körül, majd az oszlop tetejéről köteleket eresztenek le a fák ágaihoz. A kötelek megvédik az ágakat a megereszkedéstől és attól, hogy letörjenek az összegyűlő hó súlya alatt. Egyetlen fán 800 ilyen madzag is alkalmazható.

Fotó: ogrodniczkawpodrozy

Ahogy számos japán mestermű, úgy a yukitsuri is sajátos elegye a funkciónak és a szépségnek. A kötelek mint sugarak veszik körbe a növényt, hosszuk tökéletesen harmonizál az ágak hosszával. Este, sötétben néhány kertben még meg is világítják lámpákkal a kötélcsodákat. Lágyan hulló hóval a háttérben ugyancsak mesés látványt nyújtanak.

Fotó: wkrainietajfunow.pl
Fotó: yuki_alm_misa/flickr

Noha a yukitsuri pontos eredete ismeretlen, a gyakorlati használata valamikor az Edo korszakban kezdődött (1603-1868). Általánosan elfogadott nézet, hogy Honshu földművesei alkalmazták először, hogy megvédjék az almafáikat, amelyek ágát a gyümölcs, majd késő ősszel a hó húzta.

Fotó: kil y rakel en japón/flickr

Noha Tokióban már nem jellemző télen a kemény havazás, a yukitsurik továbbra is szimbolizálják a tél eljövetelét. A kötelek felhelyezésének művelete már kora novemberben elkezdődik, és nagyjából 1 hónap alatt kerülnek helyükre a függelékek. Március elején, amikor a hó elolvad, újra lekerülnek a fákról a védőszerkezetek.

Fotó: kil y rakel en japón/flickr
Fotó: TANAKA Juuyoh/flickr
Fotó: TANAKA Juuyoh/flickr
Fotó: kristisan/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com