Az Alcsúton található Talentis Group tulajdonosa, Mészáros Lőrinc nemrégiben zebrákat hozott a birtokára, ami sokak fantáziáját megmozgatta. Vajon egy újfajta farm-to-table kezdeményezésről van szó, vagy csak egy igazán különleges grillpartira készül? Elképzelhető lenne, hogy ezek az állatok esetleg élelmezési célokkal érkeztek? A zebrahús egzotikus, kevesek által ismert és fogyasztott húsféleség, de nem teljesen ismeretlen az ételkedvelők körében. Vajon milyen ízű a zebrahús, kik fogyasztják, és hogyan készíthető el?
Kik fogyasztják a zebrahúst?
A zebrahús főleg Afrika egyes régióiban, különösen a keleti és déli területeken kerül asztalra. A helyiek, különösen a tanzániai és kenyai térségekben, évezredek óta fogyasztják a mindennapi étrend részeként. Az állatok vadászata hagyományosan fontos szerepet tölt be ezekben a közösségekben, és a zebra is a vadászat egyik célpontja.
Napjainkban az egzotikus ételkedvelők és fine dining éttermek is felfedezték a zebrahús ízvilágát, amely egyre népszerűbb a különleges élvezetekre vágyó gasztronómusok körében. Egyes európai és amerikai éttermek is kínálnak zebrahúsból készült fogásokat, ahol az egzotikumra éhes vendégek kívánságait elégítik ki.
A zebrahús íze valahol a marha és a vadhúsok között helyezkedik el. Ízvilága hasonlít a marhahúshoz, de sokkal összetettebb, könnyen érezhető benne a vadhús jellegzetes íze. Az állat által legelt fűfélék és szavannai növények adják a zebrahús különleges aromáját, amely kissé édeskés, mégis telt ízt kölcsönöz neki. Magyarországon a zebrasteak kilója jelenleg bruttó 13 000 Ft körül mozog, így nem éppen a mindennapi vacsora hozzávalója, de különleges élményt nyújthat a kalandvágyóknak.
A hús közepesen puha, és viszonylag kevés zsírt tartalmaz, ezért érdemes odafigyelni az elkészítésére, hogy ne száradjon ki. A megfelelő elkészítéssel viszont igazán ízletes, egzotikus fogással gazdagíthatjuk az étlapunkat.
Hogyan készítsük el a zebrahúst?
A zebrahúst különböző módon készíthetjük el, de az egyik legkedveltebb elkészítési módja a grillezés. Mivel a hús kevés zsírt tartalmaz, érdemes gyors sütési módszerekkel dolgozni, hogy megóvjuk a kiszáradástól.
Grillezett zebrasteak
Hozzávalók:
– 2 szelet zebrasteak
– olívaolaj
– só és frissen őrölt fekete bors
– rozmaring vagy kakukkfű
Elkészítés:
1. A zebraszeleteket kend be olívaolajjal, majd szórd meg sóval és borssal.
2. Melegítsd elő a grillt magas hőfokra.
3. A steak mindkét oldalát süsd 3-4 percig, majd pihentesd 5 percig, hogy a hús levei visszahúzódjanak.
4. Tálaláskor szórd meg friss rozmaringgal vagy kakukkfűvel.
Zebrahús pörkölt
Hozzávalók:
– 500 g zebrahús kockákra vágva
– 2 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 1 db paradicsom
– 1 db paprika
– 1 evőkanál pirospaprika
– só, bors
– olaj
Elkészítés:
1. Az apróra vágott hagymát pirítsd aranybarnára olajon.
2. Add hozzá a zúzott fokhagymát, majd a kockára vágott zebrahúst, és pirítsd pár percig.
3. Add hozzá a felaprított paradicsomot és paprikát, majd szórd meg pirospaprikával.
4. Főzd lassú tűzön kb. 1,5 órán keresztül, amíg a hús puha nem lesz.
5. Sózd, borsozd ízlés szerint, és tálald főtt burgonyával vagy galuskával.
Zebrahús: hagyomány és modern gasztronómia
Bár a zebrahús fogyasztása nem mindennapos a legtöbb ember számára, az egzotikus ízek szerelmesei és a kulináris kalandorok számára különleges lehetőséget nyújt egy igazán egyedi fogás elkészítésére. Akár grillezve, akár pörköltként készítjük el, a zebrahús biztosan emlékezetessé teszi az étkezést.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a zebra egzotikus állat, és tartásuk, valamint vágásuk szigorú szabályokhoz kötött. Ha nincsenek meg a megfelelő engedélyek, talán jobb, ha maradsz a csirkénél – az legalább nem okoz akkora feltűnést a szomszédoknál. Ha valaki arra adja a fejét, hogy zebrahúst fogyasszon, érdemes megbizonyosodni arról, hogy a beszerzett hús legális forrásból származik, és megfelelő állategészségügyi ellenőrzéseken ment keresztül.