Ha azt hitted, hogy a kávé a reggeli rutin trónját örökre elfoglalta, akkor van egy hírem: jön a zöld vetélytárs, aki por formában hódít, és évszázados bölcsességeket csomagol egy kortyba. Ő a matcha – a japán zöld tea sűrített esszenciája, amitől nem csak az Instagram-feedek, hanem az idegrendszerek is felpörögnek. De mit tud valójában ez az élénkzöld por, és miért beszélnek róla úgy, mintha egyszerre lenne nyugtató, energetizáló és szuperétel?
Por a csészében, de nem akárhonnan – miből készül a matcha?
A matcha nem csak egy „őrölt zöld tea”, hanem egy különleges termesztési és feldolgozási folyamat eredménye. Alapanyaga a Camellia sinensis nevű teanövény, ugyanaz, amiből a fehér, zöld, oolong és fekete teák is készülnek – csak épp a VIP bánásmódban részesülő levelekből.
A matchához a leveleket már 3–4 héttel a szüret előtt árnyékolni kezdik. Ezzel a növény klorofilltermelését ösztönzik, így lesz a levelek színe extra élénkzöld, és így nő meg a benne található L-theanin nevű aminosav mennyisége is. Ez az anyag felelős a matcha híres „nyugodt éberségéért”: nem idegesítően dob fel, mint egy eszpresszó, hanem finoman stimulál – mintha egy zen mester suttogná a reggeli motivációdat.
A leszedett leveleket ezután gőzölik, szárítják, majd gondosan eltávolítják az ereket és szárakat. A megmaradt finom levélrészt – amit tencha néven ismernek – végül gránitköveken őrlik egészen finom porrá. Ez lesz a matcha, amit nem áztatunk, hanem magát a levelet isszuk meg, teljes egészében. Ez pedig azt jelenti, hogy minden hatóanyag koncentráltan jut a szervezetbe – antioxidánsok, aminosavak, koffein, vitaminok egyenesen a csészédből.
Koffein, de másképp – nyugi, nem robban le a szíved
Egy adag matcha (kb. 1 g por) körülbelül 60–70 mg koffeint tartalmaz, ami nagyjából egy gyenge kávénak felel meg. A különbség viszont az, hogy a matchában lévő koffein nem „letarol”, hanem az L-theanin segítségével lassabban, egyenletesebben szívódik fel. Ezt sokan úgy írják le, hogy éberebbek lesznek, de nem pörögnek túl, nem remeg a kezük, és nem jön a délutáni zuhanás.
Ez különösen jól jön azoknak, akik érzékenyek a kávéra, de mégis szükségük van egy kis lendületre. Ráadásul a matcha nem savasít, nem bántja a gyomrot, és nem hajt ki, mint egy dupla presszó – kivéve, ha túlzásba esel, mert akkor jön a klasszikus zöld tea-hasmenés. (Igen, ez valódi dolog.)
Egészségügyi előnyök – szuperétel vagy szuperhype?
A matcha híresen gazdag antioxidánsokban, különösen a katechinek egyik fajtájában, az EGCG-ben (epigallokatechin-gallát). Egy 2020-as japán kutatás szerint ez az anyag segíthet a sejtkárosító szabad gyökök semlegesítésében, csökkentheti a gyulladásokat, és jót tehet a szív- és érrendszernek is. De itt sem árt az arányérzék: napi egy-két csésze bőven elég ahhoz, hogy érezzük a pozitív hatást – több már akár terhelheti is a májat.
Ezen kívül a matchában található L-theanin a szorongás csökkentésében is segíthet. Egy 2019-es metaelemzés szerint az L-theanin szedése javította a figyelmet és a nyugodt koncentrációt, különösen stresszes helyzetekben. Tehát, ha úgy érzed, hogy reggelente egy robotporszívó tempójával közlekedsz a konyhában, a matcha lehet az új segítőtársad.
Matcha vs. kávé – harc a reggeli koronáért
Kávérajongóként nehéz elismerni, de a matcha tényleg versenybe szállhat a reggeli koffeinbevitel trónjáért. Az íze földes, enyhén fanyar – nem mindenki barátkozik meg vele elsőre, de aki egyszer rákap, az gyakran teljesen átáll.
A különbség leginkább a hatásban van: míg a kávé sokszor gyors, meredek energiahullámot ad, a matcha inkább stabil, hosszan tartó éberséget biztosít. És miközben a kávéval gyakran jön a koffein utáni fáradtság, a matcha ezt L-theaninnal tompítja.
Hogyan készítsd? – Nem kell teaszertartás, csak egy habverő
A klasszikus japán matcha elkészítése valóságos művészet: bambusz habverő (chasen), speciális tál (chawan), megfelelő vízhőmérséklet (kb. 70–80 °C). De ne aggódj: egy kis kreativitással egy kávéspohár, egy kis szita, és egy tejhabosító is megteszi. A lényeg, hogy jól eldolgozd a port, ne maradjon csomós, és ne forrázd le, különben keserű lesz.
Lehet inni vízzel, növényi tejjel, hidegen, melegen – a matcha univerzális játékos, csak ne próbáld meg kanállal nyersen lenyelni. (Nem vicc, valaki tényleg megpróbálta.)
Forrás:
Akatsuka, S. et al. (2020). Antioxidative effect of matcha green tea extract and its impact on lipid peroxidation. Journal of Functional Foods. [DOI: 10.1016/j.jff.2020.104145]
Hidese, S. et al. (2019). Effects of L-theanine on cognitive function and stress. Nutrients. [DOI: 10.3390/nu11010016]