A kuka helyett a tányérodra kerüljenek.
A levágott részek, megmaradt szeletkék, héjak legtöbbször a kukában (komposztálóban) végzik, mert fogalmunk sincs, mihez kezdhetnénk velük. Az élelmiszerpazarlás mára a Föld egyik legnagyobb problémája lett, lessünk el ötleteket, hogy miként lehetne tenni ellene!
1. Készíts húslevest, zöldséglevest!
Hagymahéj, fokhagymahéj, sárgarépa héj, szárzeller alja: kiválóak a leves ízesítésére. A legegyszerűbb, ha a maradékokat, héjakat egy lefagyasztható tartóban gyűjtöd, amíg nem jön össze egy levesrevaló. Ha kész a leves, vedd ki a héjakat és dobd a komposztra.
2. Használd a citromhéjat likőr ízesítéséhez.
Vodkába, brandybe, rumba is teheted, különleges zamatot ad az italoknak!
3. Tartsd meg a kelkáposzta szárát!
A legtöbben csak a leveleket használjuk a rakott kelhez, főzelékhez, pedig a szárban is értékes tápanyagok vannak. Például egy kis chilivel és fokhagymával párolhatod.
4. Egy darabka citromhéj megelőzi a barna cukor csomósodását.
Persze érdemes gyakran cserélni, hogy ne rohadjon be a héjdarab.
5. Kellemetlen szagú a szemetesed? Dobj bele citromhéjat, felfrissít, szagtalanít!
6. Az almahéjból finom tea készíthető.
Isteni egy kis mézzel vagy juharsziruppal!
7. A bébirépákat igazából hámozás nélkül is megeheted, de ha mégis meghámozod a répát, készíts belőle répaolajat, ami remekül használható a DIY bőrápoló krémekben.
8. Az uborkahéj elriasztja az állatokat.
A hangyák, molyok, atkák és darazsak ellen is ajánlják.
9. Hasznosítsd a brokkoli szárát, hiszen ebben is rengeteg értékes tápanyag van.
Vágd le a külső, kemény részt, és párolhatod, pürésítheted.
10. Ki ne dobd a céklalevet!
Párolhatod, készítheted úgy, mint a mángoldot.
11. Miután levágtad az ananász tetejét, ne dobd a kukába, egy új növényt növeszthetsz belőle.
Fotó: Pinterest
12. A hagymahéj nagyszerű természetes festőszer – a húsvéti tojásokhoz például ideális!
13. A római saláta közepéből újra leveleket tudsz hajtatni.
Fotó: Doreen G. Howard
14. A krumpli héja állítólag kiváló természetes gyógyszer a szemölcsökre.
15. A maradék gyümölcshús, gyümölcsdarab rosttal és vitaminnal gazdagítja a smoothie-t, joghurtot, kását.
16. Maradt még paradicsomszelet, levágott darabka?
Használd fel paradicsomszószhoz!
17. Tegyél citromhéjat az ecetbe.
Az ízesített ecet kiválóan használható salátákhoz!
Forrás: www.care2.com